Europski dan suzbijanja trgovanja ljudima

Europski dan suzbijanja trgovanja ljudima

U povodu obilježavanja Europskog dana suzbijanja trgovanja ljudima Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske održao je, 18. listopada 2016., Okrugli stol “Trgovanje ljudima i migracijska kriza – rizici i poveznice”. Skup je otvorila Rima Joujou Deljkić iz Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, a uvodno izlaganje održao je ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH i nacionalni koordinator za suzbijanje trgovanja ljudima Branko Sočanac. Na skupu je sudjelovala i pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić.

Sudionici Okruglog stola bili su predstavnici nadležnih ministarstava, pravobraniteljstava, nadležnih institucija, članovi Nacionalnog odbora za suzbijanje trgovanja ljudima i njegovog Operativnog tima, predstavnici organizacija civilnog društva koje se bave prevencijom i suzbijanjem trgovanja ljudima. U raspravi su se osvrnuli na izazove velikoga migracijskoga vala i opasnosti da na svojem putu migranti, a naročito djeca bez pratnje kao najranjivija kategorija među njima, mogu postati žrtve trgovanja ljudima. Na skupu je naglašena važnost multidisciplinarnog pristupa suzbijanju trgovanja ljudima, kao i potreba kontinuiranog rada svih nadležnih institucija na nadogradnji uspostavljenoga sustava.

Prezentacije su održali: Lidija Pentavec iz Ministarstva unutarnjih poslova, Marija Juzbašić iz Hrvatskog Crvenog križa, Dubravka Marušić iz Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Maja Kević iz Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH, Heidi Eterović iz Hrvatskog pravnog centra, Tomislav Ramljak iz Centra za nestalu i zlostavljanu djecu Osijek, Nikica Hamer Vidmar iz Ministarstva pravosuđa te psihologinja/terapeutkinja Marijana Senjak.

Skup je pratila i savjetnica pravobraniteljice za djecu Gordana Filipović. (Foto: ljudskaprava.gov.hr)