Europski forum o pravima djece u Bruxellesu

Europski forum o pravima djece u Bruxellesu

djecak i djevojcicaU Bruxellesu je  3. i 4. lipnja 2015., u organizaciji Europske komisije, održan Deveti europski forum o pravima djeteta (9th European Forum on the Rights of the Child), s temom “Koordinacija i suradnja u sustavima integrirane zaštite djeteta” (Coordination and cooperation in integrated child protection systems), na kojem je sudjelovala savjetnica pravobraniteljice za djecu Danijela Žagar.

Riječ je o godišnjoj konferenciji koju organizira Europska komisija s ciljem okupljanja ključnih sudionika koji rade u području prava djeteta i zaštite djeteta te promocije djelotvorne koordinacije i suradnje u sustavima integrirane zaštite djeteta. Na Forumu je sudjelovalo više od 200 sudionika iz europskih institucija, država članica, pravobranitelja, međunarodnih organizacija, nevladinih udruga i znanstvenika.

Poseban je naglasak stavljen na zaštitu djece od nasilja u obitelji i na drugim mjestima te obveze država članica u zaštiti djece i ostvarivanju sveobuhvatnih sustava zaštite djece. U pojedinim područjima koji se tiču zaštite djece nadležnost je Europske unije usmjerena na jačanje zaštite, posebno u pogledu prekograničnih i međudržavnih pitanja. Predstavljeno je  deset načela, kao doprinos tome da nacionalni sustavi za zaštitu prava djeteta oblikuju zaštićeno okruženje za svu djecu u svim sredinama, s obzirom na sve oblike fizičkog i psihičkog nasilja navedene u članku 19. Konvencije o pravima djeteta UN-a.

Informacije o ovom događanju, programu i izlagačima, zajedno s popratnim dokumentima dostupne su na linku: http://ec.europa.eu/justice/events/child-forum-2015/index_en.htm.