Ex-YU Konferencija ELSA Rijeka

Ex-YU Konferencija ELSA Rijeka

dijete zanemarenoU Rijeci se od 26. studenoga do 1. prosinca 2014. održava “Ex-YU Konferencija“, koja u proteklih pet godina redovito okuplja više od stotinu studenata prava iz šest zemalja regije Jugoistočne Europe, odnosno iz zemalja koje su nekad bile u sastavu bivše Jugoslavije – Hrvatske, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije.Ove je godine Hrvatska domaćin Konferencije, a organizacija skupa povjerena je Europskoj udruzi studenata prava ELSA Rijeka.

Tema ovogodišnjeg projekta je obiteljsko nasilje, s ciljem da se na inovativan i konstruktivan način podigne svijest građana o postojanju tog problema i potrebi njegovoga rješavanja, kao i pronalaženja i izrade prijedloga rješenja koji će se uputiti nadležnima u državama regije.

Savjetnica pravobraniteljice za djecu Danijela Žagar na ovoj je konferenciji 27. studenoga održala izlaganje pod nazivom “Pravo djeteta na zaštitu od nasilja u obitelji – perspektiva ureda pravobranitelja za djecu”, predstavivši rad pravobranitelja za djecu, uočene probleme, moguće uzroke problema te aktivnosti Ureda u vezi sa zaštitom djece od nasilja u obitelji, posebno kroz odredbe Konvencije o pravima djeteta i preporuke Odbora za prava djeteta UN-a, kako bi se suzbilo nasilje u svim njegovim pojavnim oblicima i ublažile njegove posljedice.