Festival o pravima djece 2016.

Festival o pravima djece 2016.

Osmi po redu Festival o pravima djece, koji zajedno organiziraju UNICEF-ov ured za Hrvatsku, Hrvatski filmski savez, udruga Alternator, Ured pravobraniteljice za djecu i partneri, održan je od 7. do 26. listopada 2016., u Zagrebu i još 17 hrvatskih gradova. Festival je jedinstven po tome što su sve filmske projekcije prilagođene i za osobe s oštećenjem vida ili sluha. Uz filmove o djeci i za djecu, prikazuje i izbor filmova koje su snimila djeca – učenici osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj, te organizira debate uz pojedine filmove o aktualnoj društvenoj temi.

Tijekom festivala organizirani školski dolasci djece bili su prilika za osiguranje poticajnog okvira djeci i mladima za upoznavanje sa stvaralaštvom njihovih vršnjaka. Školske projekcije – matineje ponudile su su 12 filmova iz stvaralaštva djece osnovnoškolske i 16 filmova mladih srednjoškolske dobi.

Organizirana je i debata s učenicima nakon projekcije dugometražnog igranog filma “Uvijek svoja” francuske redateljice Emilie Deleuze, s temom o različitim izazovima odrastanja i problemima s kojima se susreću tinejdžeri danas.

U izboru filmova na festivalu aktivno je sudjelovao i Ured pravobraniteljice za djecu.
Festival je ponudio i debatne projekcije filmskog programa “Sedmi kontinent” koji uvodi osnovnoškolce u aktivno i angažirano promišljanje filmske umjetnosti i sadržaja tematiziranih u filmu, kroz razgovor s filmskim umjetnicima i nastavnicima medijske kulture.

U sklopu festivala organizirane su i projekcije filmova za djecu i cijelu obitelj, uz poziv roditeljima i djeci da u kino dolaze zajedno te da razgovaraju o filmovima koje su gledali. Također su održane i medijske radionice namijenjene djeci predškolske i rane školske dobi i njihovim roditeljima.