Festival o pravima djece u Koprivnici

Festival o pravima djece u Koprivnici

FestivalPeti po redu Festival o pravima djece, koji organizira UNICEF-ov ured za Hrvatsku u suradnji s Uredom pravobraniteljice za djecu i Hrvatskim filmskim savezom, ove se godine održava od 17. do 20. studenoga u Koprivnici. Na svečanom otvaranju festivala uzvanike su svojim nastupom osobito razveselili polaznici Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju “Podravsko sunce”, pjevajući zajedno s UNICEF-ovom ambasadoricom Majom Vučić.

Na otvaranju su okupljenu djecu iz Koprivnice i brojnih gradova Hrvatske, koja su na festival došla kao autori odabranih filmova, pozdravile predstojnica UNICEF-ovog ureda Đurđica Ivković, tajnica Hrvatskog filmskog saveza Vera Robić i savjetnica pravobraniteljice za djecu Maja Flego.

Ovogodišnje, 5. izdanje Festivala o pravima djece najveće je do sada – po broju djece koja će u njemu sudjelovati te broju inkluzivnih aktivnosti koje su započele u Zagrebu, a završit će u Koprivnici. Tijekom četiri dana trajanja Festivala u Koprivnici bit će ukupno prikazana 33 filma za djecu i odrasle, a najbolja domaća ostvarenja djece i mladih vezana uz temu prava djece prikazat će se u još devet gradova u kojima su organizirane inkluzivne projekcije za osnovnoškolce i srednjoškolce. Sve su projekcije i aktivnosti prilagođene djeci i odraslima s oštećenjem vida, odnosno sluha.

Slogan ovogodišnjeg festivala “Dobre stranice ne poznaju granice” naglašava vezu između književnosti i filma, a također se  nadovezuje na nacionalnu kampanju “Čitaj mi!” koja poziva na čitanje knjiga djeci od najranije dobi. U sklopu festivala bit će organizirane radionice u kojima će sudjelovati učenici koprivničkih osnovnih i srednjih škola. Osim u Koprivnici, tijekom četiri dana matineje za učenike paralelno će se održati u Zagrebu, Osijeku, Rijeci, Splitu, Varaždinu, Šibeniku, Zadru, Dubrovniku i Slavonskom Brodu, a očekuje se da će ih posjetiti više od 6000 djece.

Za trajanja festivala u knjižnici Fran Galović u Koprivnici bit će postavljena izložba fotografija “Kako žive djeca u Hrvatskoj” koju je UNICEF organizirao u suradnji s Hrvatskim zborom fotoreportera.

Festival je zatvoren projekcijom igranog filma “Samo mijena stalna jest” koji je snimila, režirala i montirala koprivnička filmska družina “Mravec” dokumentirajući festivalska zbivanja proteklih dana u Koprivnici. (Foto: www.hfs.hr)