Festival uz Međunarodni dan prava djeteta

Festival uz Međunarodni dan prava djeteta

 

festMeđunarodni dan prava djeteta 20. studenoga u Hrvatskoj će se obilježiti brojnim raznovrsnim aktivnostima. Među njima je i Festival o pravima djece koji će se održati od 21. do 24. studenoga, a organiziraju ga Ured UNICEF-a za Hrvatsku, Grad Rijeka, Ured pravobraniteljice za djecu i Hrvatski filmski savez, u suradnji s Blitz Cinestarom i drugima. Svečano otvaranje festivala najavljeno je za 21. studenoga u podne u Art-kinu Croatia u Rijeci.

 

Na festivalu će biti prikazano 30 filmova djece i mladih te odraslih autora iz Hrvatske i inozemstva, koji progovaraju o različitim dječjim pravima – od sudjelovanja i stvaralaštva do prava na igru i uvažavanje različitosti. Isti filmovi istodobno će biti prikazani u kino dvoranama Blitz Cinestar u Osijeku, Rijeci, Splitu, Šibeniku, Zadru i Zagrebu.

Bit će to prvi inkluzivni filmski festival u Hrvatskoj, prilagođen gledateljima s poteškoćama sluha i vida. U vrijeme trajanja festivala održavat će se radionice u riječkim gradskim vrtićima pod nazivom Igrajmo se zajedno & Moj posebni prijatelj od vrtićkih dana, a u osnovnim školama radionice Govorimo o mogućnostima. U Art kinu Croatia održat će se radionice Sat medijske kulture, jedna za učenike riječkih osnovnih škola, a druga za srednjoškolce. Održat će se i predavanja o prilagodbi filmova za osobe s oštećenjem sluha i za osobe s oštećenjem vida. Za vrijeme festivala održat će se i likovna izložba dječjih radova o pravima djece. Organizatorima festivala pomoć u realizaciji bogatih popratnih sadržaja pružaju i riječke udruge Zamisli, Dlan, Ribice i OKOLOnaOKOLO.

Više pročitajte u programu Festivala o pravima djece.