Festival VAFI – posveta dječjoj kreativnosti

Festival VAFI – posveta dječjoj kreativnosti

Vafi2016Sedmi Internacionalni festival animiranog filma djece i mladih Varaždin (VAFI), održan od 19. do 24. travnja 2016., ponovno je doveo u Varaždin goste iz cijelog svijeta te 97 najboljih animiranih filmova profesionalnih autora za djecu, kao i 128 filmova čiji su autori sama djeca – od predškolske dobi do 18 godina. Organizator festivala je Filmsko-kreativni studio VANIMA, a ovogodišnja država-partner bio je Izrael. Dječja filmska ostvarenja natjecala su se u tri dobne kategorije MINI (do 10 godina), MIDI (11 – 14 godina) i MAXI (15 – 18 godina) te za nagradu Plavi VAFI za film koji najviše promiče dječja prava. U dodjeli Plavog VAFI-ja već godinama sudjeluju UNICEF-ov ured za Hrvatsku i Ured pravobraniteljice za djecu.

Tijekom festivala organizirane su radionice filmske animacije i produkcije zvuka na filmu u koje su se uključila djeca iz Varaždina i gosti festivala, zatim izložbe i prikaz rada suradničke organizacije iz Jeruzalema Wild Kids Animation Studio, te izbor najboljih animiranih filmova izraelskih profesionalnih autora.
U prvoj festivalskoj sekciji nazvanoj SENIOR natjecali su se odrasli autori koji stvaraju animirane filmove za djecu i mlade, a ocjenjivao ih je žiri sačinjen od djece koja se i sama bave animacijom u varaždinskom studiju VANIMA. Djeca su samostalno odlučila koji su filmovi najbolji u konkurenciji MINI, MIDI i MAXI, ovisno o tome kojoj dobi djece su namijenjeni.
U sekciji JUNIOR dječja filmska ostvarenja ocjenjivao je stručni žiri u kojem su bili Tsvika Oren iz Izraela, animator, profesor i osnivač Centra animacije u Tel Avivu, filmska edukatorica Elfi De Vos iz organizacije „Jekino“ u Belgiji te hrvatska animatorica i likovna pedagoginja Juliana Kučan. O nagradi Plavi VAFI odlučivale su Gorana Dojčinović iz UNICEF-ovog ureda za Hrvatsku i Maja Flego iz Ureda pravobraniteljice za djecu.
Filmovi su pokazali bogatstvo mogućnosti koje pruža rad s djecom na animiranom filmu, od izbora teme i načina njezinoga predstavljanja, izbora najrazličitijih materijala za animaciju, oblikovanja likova, korištenja zvuka pa sve do propitivanja društvenih vrijednosti i uključivanja odgovarajućih pedagoških poticaja te poruka vezanih uz ljudska, odnosno dječja prava. Impresivno je vidjeti kakvi rezultati mogu proizići iz slobodne kreativne dječje igre plastelinom, crtežom, oblicima od papira, vune, perli i najrazličitijih materijala, pri čemu se najčešće nastoji ispričati i neka priča koja za djecu nosi određeno značenje. Ponekad je to poznata dječja priča ili pjesma, kojoj animacija dodaje nova značenja, a ponekad je riječ o originalnoj dječjoj priči u kojoj često susrećemo likove iz mašte.
Najmlađi autori ove godine su bili iz Italije, a riječ je o petogodišnjacima iz dječjeg vrtića te djeci koja su boravila u bolnici.
Najboljim filmom u JUNIOR MINI kategoriji proglašen je francuski „Recept iz mašte“, autora okupljenih u grupi Labodanim, u MIDI kategoriji pobijedio je belgijski film „Dođi kući“, studija KIDSCAM, a u MAXI kategoriji najbolji je bio „Navis“ iz Hrvatske, iz FKVK Zaprešić. Plavi VAFI osvojio je talijanski film „Granice“.
U svakoj kategoriji dodijeljeno je i po četiri diplome najistaknutijim ostvarenjima.
Više o festivalu i nagrađenima pročitajte ovdje.