Godišnja konferencija CRONSEE-a u Beogradu

Godišnja konferencija CRONSEE-a u Beogradu

CRONSEE BeogradU Beogradu je od 17. do 19. rujna 2014. održana Godišnja konferencija Mreže pravobranitelja za djecu Jugoistočne Europe CRONSEE (Children’s Right Ombudsperson’s Network in Southeast Europe) pod naslovom “Ekonomska kriza: Usluge za djecu (ni)su opstale. Što činimo?”. U radu konferencije sudjelovala je i pravobraniteljica za djecu Republike Hrvatske doc. dr. sc. Ivana Milas Klarić.

 

Mreža pravobranitelja za djecu Jugoistočne Europe CRONSEE osnovana je 2006., uz potporu međunarodne organizacije Save the Children, koja i danas pruža podršku njezinome radu, a članovi CRONSEE-a su pravobranitelji koji se bave područjem prava djeteta (parlamentarni, općeg tipa, odnosno specijalizirani za prava djeteta) u regiji Jugoistočne Europe. 

Sudionici Godišnje konferencije CRONSEE-a, koju je ove godine organizirao Zaštitnik građana Republike Srbije u Beogradu, istaknuli su da djeca, unatoč ekonomskoj krizi, ne smiju biti u drugom planu, a teret krize trebaju osjetiti što manje. Konferenciju je otvorio Zaštitnik građana RS Saša Janković, a u njezinom su radu sudjelovali gotovo svi pravobranitelji ili njihovi zamjenici ili savjetnici, članovi mreže CRONSEE-a.

Rad konferencije pozdravila je i Maja Gojković, Predsjednica Narodne skupštine Srbije i skupštinskog Odbora za prava djeteta. Odbor za prava djeteta Narodne skupštine Republike Srbije održao je 19. rujna 2014. jednosatni sastanak sa zamjenicom zaštitnika građana i predstavnicima pravobranitelja i pravobranitelja za djecu Jugoistočne Europe tijekom Godišnje konferencije CRONSEE-a. Na sastanku su razmijenjena iskustva o suradnji parlamentaraca i neovisnih tijela za zaštitu prava djeteta.

Pravobraniteljica za djecu Republike Hrvatske doc. dr. sc. Ivana Milas Klarić na konferenciji je održala izlaganje pod nazivom “Kako siromaštvo utječe na prava djece?”. Istaknula je sve izazove koje gospodarska kriza stavlja pred društvo, posebice s aspekta zaštite djece. Posebice je naglasila utjecaj gospodarske krize na kršenja dječjih prava u sustavu zdravstvene zaštite, obrazovanja i socijalne skrbi. Također, još jednom je podsjetila na potrebu donošenja tzv. “dječjeg proračuna”, odnosno na potrebu zasebnoga iskazivanja sredstava namijenjenih za djecu u proračunu, i  na nacionalnoj, i na lokalnoj razini. (Foto: www.ombudsman.rs)