Godišnja konferencija međunarodne mreže Children of prisoners Europe (COPE)

ZATVOR Malo dijete iza resetaka

U Napulju je 19. svibnja 2017. održana godišnja konferencija međunarodne mreže Children of prisoners Europe (COPE) čiji je aktivni član i Ured pravobraniteljice za djecu Republike Hrvatske koji je bio domaćin i organizator prošlogodišnje konferencije održane u Zagrebu. Tema ovogodišnje konferencije bila je “Podrška djeci čiji su roditelji u zatvoru – međusustavni pristup je koristan svima”, a organizirali su ju talijanska udruga iz Milana Baminisenzasbarre i mreža COPE.

Osim konferencije, članovi mreže i njihovi predstavnici sudjelovali su i na godišnjoj skupštini na kojoj su se analizirala postignuća iz 2016. te su predstavnici organizacija i institucija članica iznosili svoje planove za 2017. godinu. Zamjenica pravobraniteljice za djecu Republike Hrvatske Maja Gabelica Šupljika izvijestila je članove mreže o svojem sudjelovanju na osnivačkoj konferenciji INCCIP u Novom Zelandu i o Konferenciji obitelji zatvorenika u Dallasu, u SAD-u.
Kao prateća aktivnost konferencije održana je za članove mreže radionica i edukacija o temi “Analiza okvira za djecu zatvorenika”, kao nastavak prošlogodišnje edukacije. Jedan dan bio je posvećen obilasku zatvora u Napulju u kojem tri civilne udruge već više godina provode programe za djecu, njihove očeve u zatvoru, za majke i druge osobe koje se skrbe o njima.
Na konferenciji, kao i na prethodnim i pratećim aktivnostima, uz zamjenica pravobraniteljice za djecu M. Gabelicu Šupljiku sudjelovala je i savjetnica pravobraniteljice Danijela Žagar.