Godišnja konferencija o međunarodnoj zaštiti izbjeglica

Godišnja konferencija o međunarodnoj zaštiti izbjeglica

Agencija Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR), Ministarstvo unutarnjih poslova i Hrvatski Crveni križ zajednički su organizirali Godišnju konferenciju o međunarodnoj zaštiti izbjeglica, koja je održana od 12. do 13. prosinca 2016. godine u Opatiji. Na konferenciji su prisustvovali predstavnici MUP-a, Prihvatilišta za tražitelje međunarodne zaštite, Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, Ureda Vlade RH za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, Hrvatskog Crvenog križa, Ureda pučke pravobraniteljice, Ureda pravobraniteljice za djecu, Centra za socijalnu skrb Zagreb, UNICEF-a, kao i predstavnika organizacija civilnog društva koji se bave pitanjima zaštite izbjeglica.

Cilj konferencije bio je izložiti dosadašnja postignuća na području zaštite tražitelja azila, azilanata, osoba pod supsidijarnom zaštitom, osoba bez državljanstva, odnosno neutvrđenog državljanstva, migranata i djece bez pratnje. Na konferenciji je bilo riječi o pristupu teritoriju i postupku međunarodne zaštite, uvjetima prihvata tražitelja međunarodne zaštite, integraciji i stambenom zbrinjavanju.

U panel diskusiji, vezano uz zaštitu djece stranih državljana bez pratnje, sudjelovala je savjetnica pravobraniteljice za djecu Gordana Filipović, koja je upozorila na probleme u vezi s organizacijom njihovog smještaja, pristupom obrazovanju, ostvarivanjem zdravstvene zaštite te postavljanjem skrbnika.