Gotovo 200 sudionika na online Općoj skupštini Eurochilda

Gotovo 200 sudionika na online Općoj skupštini Eurochilda

Opća skupština Eurochilda i Dan članova (General Assembly and Members’ Day) ove su godine, zbog pandemije COVID-19, održani online 15. i 16. lipnja 2020. Na ovim je aktivnostima sudjelovalo gotovo 200 sudionika, a iz Ureda pravobranitelja za djecu sudjelovala je savjetnica Danijela Žagar. Eurochild je mreža organizacija i pojedinaca koja u Europi i širom Europe radi na promociji prava i dobrobiti djece i mladih ljudi, a Ured pravobranitelja za djecu član je ove mreže od 2015.

Ovaj je događaj bio prilika da stručnjaci za prava djece podijele svoja iskustva o izazovima s kojima su se susretali u vođenju svojih programa i aktivnosti tijekom pandemije, da rasprave mogućnostima unapređivanja dječjih prava i procijene potencijal razvoja EU u pogledu poboljšanja kvalitete života djece.

Tijekom online Opće skupštine, održane 15. lipnja, proglašeno je i 15 novih članova čime je članstvo Eurochilda naraslo na 185 članova u 35 zemalja. Sean O’Neill iz organizacije Children in Wales ponovno je izabran za drugi mandat u Upravi Eurochilda. Predstavljeno je i godišnje izvješće mreže Eurochild za 2019., koje je dostupno na poveznici: https://www.eurochild.org/fileadmin/public/01_Communications/Annual_Reports/Annual_Report_2019.pdf

Sudionicima se na Općoj skupštini obratila potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica, koja je podijelila najnovije informacije o prioritetima u radu EK i odgovarala na pitanja članova mreže te djece iz Dječjeg vijeća Eurochilda. Tom je prilikom, uime djece, s njom razgovarala i članica Dječjeg vijeća Eurochilda i Vijeća za djecu Republike Hrvatske Petra Deranja.

Povjerenik Europske komisije Nicolas Schmit također je sljedećeg dana sudjelovao na webinaru u sklopu Dana članova u raspravi o Europskom jamstvu za djecu (European Child Guarantee). Članovi mreže, kao i Dječje vijeće Eurochilda, bili su posebno zadovoljni time što su imali priliku izravno razgovarati s donositeljima odluka i dužnosnicima politika vezano za važne inicijative koje utječu na dječja prava i dječje siromaštvo.

Nakon Opće skupštine uslijedili su webinari za „Dane članova“ koji su bili prilika da se zajednički razmotre aktualni i predstojeći izazovi. Webinari su se bavili zagovaračkim i organizacijskim potrebama i zahtjevima u području dječjih prava. Od pripreme za izradu buduće strategije EU za prava djece i Europskog jamstva za djecu, do razgovora o ranom razvoju djece i metodologiji Childonomics, usmjerenoj na praćenje društvenih i ekonomskih rezultata ulaganja u djecu i obitelji, teme su pokrivale veliki niz područja važnih za napredak dječjih prava. Dječje vijeće Eurochilda također je bilo domaćin webinaru o obrazovanju.

Djeca iz Dječjeg vijeća Eurochilda aktivno su sudjelovala tijekom cijelog događaja. Predstavila su i svoje aktivnosti tijekom godine, uključujući i sudjelovanje na sastancima o upravljanju mrežom i sudjelovanje u procesima zapošljavanja.

Više o ovogodišnjoj Općoj skupštini i Danu članova Eurochilda pročitajte ovdje.