HAK-ovo istraživanje o sigurnosti djece u prometu

HAK-ovo istraživanje o sigurnosti djece u prometu

HAKHrvatski autoklub objavio je 21. srpnja 2016. rezultate istraživanja sigurnosti djece u prometu. Istraživanje su sufinancirali HAK i Svjetska automobilistička federacija (FIA), a provela ga je agencija GfK. U razgovorima s roditeljima i anketi o sigurnosti djece u prometu sudjelovala su 243 roditelja. Cilj istraživanja bio je otkriti što roditelje najviše zabrinjava pri odlasku djece u školu – iz perspektive sigurnosti u prometu.
Istraživanje je pokazalo da je sigurnost djece u prometu daleko od idealne i da se na njoj još mnogo mora raditi. Prema podacima MUP-a na području Hrvatske je tijekom 2015. u prometu poginulo devetero djece, dok ih je 965 ozlijeđeno. Od devetoro djece koja su poginula, troje je stradalo vozeći bicikl, četvero kao putnici u vozilu te dvoje kao pješaci.
Uoči nove školske godine ovi su pokazatelji ozbiljno upozorenje svima da moraju biti oprezni i paziti na djecu u prometu. Najviše se to odnosi na vozače koji se tijekom vožnje služe mobitelima, razgovaraju i šalju poruke, puše cigarete te nisu potpuno usredotočeni na vožnju. U takvim okolnostima i na opasnim prometnicama na roditeljima je još veća odgovornost da pravilno prevoze svoju djecu u automobilima ili, ako idu pješice, da djecu pouče pravilnom ponašanju u prometu – praćenju semafora i prelasku ceste samo na pješačkim prijelazima. Neovisno o infrastrukturi koja okružuje škole, vozači i roditelji su ključni čimbenici u podizanju sigurnosti djece na još višu razinu.
Uz predstavnike medija, na predstavljanju rezultata istraživanja bili su i predstavnici MUP-a, UNICEF-a te savjetnica pravobraniteljice za djecu Davorka Osmak Franjić.
Više o istraživanju možete pročitati ovdje. (Foto: HINA, Z. Kuhtić)