HAK upozorava da roditelji ne prevoze djecu ispravno

HAK upozorava da roditelji ne prevoze djecu ispravno

Klikni i vidi HAKNa konferenciji za novinare 21. veljače 2013. Hrvatski autoklub (HAK) objavio je zabrinjavajuće rezultate provjere prijevoza djece automobilima u dječji vrtić, provedenog tijekom siječnja u pet vrtića u Zagrebu, Osijeku i Rijeci. Provjera je pokazala da roditelji u 67 posto slučajeva nisu ispravo prevozili djecu. Tom prilikom o važnosti zaštite sigurnosti djece u prometu govorili su Damir Novak i HAK-a, Josip Mataija iz Ravnateljstva policije, Dijana Uljarević iz udruge RODA i pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić.

 

Provjera je pokazala da su djeca bila izložena opasnostima tijekom vožnje tako što su, primjerice, bila u autosjedalicama ali nisu bila vezana, sjedila na prednjem sjedalu, bila  vezana samo sigurnosnim pojasom koji im prolazi uz vrat, stajala između dva prednja sjedala ili su sjedila nevezana pokraj autosjedalice. U praćenih 105 vozila samo je 35 djece bilo ispravno vezano, a čak 71 dijete neispravno, istaknuo je D. Novak iz HAK-a, upozoravajući na opasne posljedice takvog roditeljskog nemara.

Predstavnik ravnateljstva policije J. Mataija rekao je kako djeca u cestovnom prometu u Hrvatskoj danas stradavaju najčešće u automobilima kao putnici, dok ih prevoze njihovi roditelji, a ne kao pješaci ili biciklisti, a D. Uljarević iz Udruge RODA podsjetila je na dugogodišnje djelovanje te udruge na osvješćivanju i educiranju roditelja o pravilnoj uporabi dječjih autosjedalica.

Pravobraniteljica Mila Jelavić upozorila je da je nepravilno prevoženje djece zapravo neodgovorno ponašanje i svjesno ugrožavanje sigurnosti djeteta, koje bi trebalo kažnjavati ne samo kao prometni prekršaj, već i na  temelju Obiteljskog zakona. Neodgovorne roditelje trebalo bi prijaviti i centru za socijalnu skrb koji bi im mogao izreći i opomenu zbog nevezivanja i nepravilnog prevoženja djece. Istaknula je pritom i druge primjere neodgovornog ponašanja roditelja, primjerice kad puše u automobilu dok voze dijete ili koriste mobitele u vožnji, te je pozvala roditelje da vode računa kako se ponašaju u prometu, među ostalim i zato što su model ponašanja vlastitoj djeci koja ih kopiraju.

Potom je predstavljen novi preventivno-edukativni program HAK-a pod nazivom “Vidi i klikni”, uz sudjelovanje djece iz zagrebačkog Dječjeg vrtića Utrina. Program je usmjeren na usvajanje praktičnih informacija, spoznaja i znanja o sigurnom načinu ponašanja u prometu, na prepoznavanje karakterističnih opasnosti kojima su djeca izložena, korištenje nogostupa, sigurni prelazak ceste, prepoznavanje znakova koje u prometu daju vozači te propisno i sigurno sjedenje u vozilu i korištenje sigurnosnih pojasa. Program uključuje i roditelje te je prepoznat kao obiteljska edukacija.

Zakon o sigurnosti prometa na cestama propisuje da se dijete mlađe od pet godina može prevoziti u motornom vozilu samo na stražnjim sjedalima, u posebnoj sigurnosnoj sjedalici, koja je za vozilo pričvršćena sigurnosnim pojasom vozila ili posebnim kopčama u vozilu. Dijete starije od pet, a mlađe od 12 godina mora sjediti na stražnjem sjedalu na posebnom postolju prilagođenom njegovoj visini tako da se može vezati sigurnosnim pojasom na tri točke vezivanja. Ako se dijete veže sigurnosnim pojasom na dvije točke vezivanja, tada nije potrebno koristiti posebno postolje za sjedenje.

Više informacija o rezultatima provjere dostupno je na web-stranicama HAK-a www.hak.hr