Hrvatski školski muzej predstavio dječju enciklopediju iz 19. stoljeća

Hrvatski školski muzej predstavio dječju enciklopediju iz 19. stoljeća

“Bbertuchovo mertuchovo slikovno carstvo – Otkrij tajne dječje enciklopedije” naziv je izložbe otvorene 7. ožujka 2016. u Hrvatskom školskom muzeju u Zagrebu, koja efektnim likovnim rješenjima vodi posjetitelje u šetnju oslikanim stranicama enciklopedije i poziva ih na komunikaciju s magično privlačnim ilustracijama iz davne prošlosti. Ona pokazuje kako je izgledao oslikani svijet pouke i zabave za djecu, koji je Friedrich Justin Bertuch stvarao na prijelazu 18. u 19. stoljeće, načinivši golemo djelo u 12 svezaka, na 1185 stranica sa 6000 ilustracija.

Autorica izložbe je kustosica i muzejska pedagoginja Kristina Gverić, a likovni postav osmislila je Lana Krpina. Hrvatski školski muzej jedini u Hrvatskoj čuva sedam svezaka Bertuchove enciklopedije koji su u njegovu posjedu od osnutka muzeja 1901. godine, kad ju je primio kao donaciju Niže pučke učione iz Rakovca. U toj školi djeca su u drugoj polovici 19. stoljeća učila i iz ovih oslikanih svezaka te, po uputama njihova autora, stvarala svoju vlastitu enciklopediju. Izlažući te dragocjene izloške Hrvatski školski muzej obilježava svoj 115. rođendan.
Izložbu su predstavile ravnateljica muzeja Branka Manin i autorice, a na otvaranju su bili predstavnici zagrebačke Gradske skupštine i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport, zamjenica pravobraniteljice za djecu Maja Gabelica Šupljika te brojni drugi gosti.
Više o izložbi pročitajte ovdje.