Hrvatski savez slijepih proslavio 65. obljetnicu rada

Hrvatski savez slijepih proslavio 65. obljetnicu rada

Izloba_Fotospektiva_2Pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske, Hrvatski savez slijepih je 16. lipnja 2011. , nizom događanja pod nazivom “Dan otvorenih vrata” , proslavio 65. godišnjicu svoga rada i postojanja. Bogatim programom organizatori su predstavili  život slijepih osoba i njihova postignuća u različitim područjima života i djelatnosti kojima se bave.

U sklopu “Dana otvorenih vrata” održana je svečana akademija u Kazalištu Vidra te niz drugih zanimljivih zbivanja. U Tiflološkom muzeju otvorena je izložba “Fotospektiva” na kojoj je izloženo 170 fotografija koje prikazuju povijest i rad Hrvatskog saveza slijepih, ali i slike iz života slijepih, a izložbu prati i zvučni katalog i vodič kroz izložbu prilagođen slijepima. Organizirane su radionice i prezentacije koje omogućuju upoznavanje života slijepih osoba i načina na koje oni „vide“ svijet oko sebe – kroz simulaciju sljepoće i kretanja uz pomoć bijelog štapa, korištenje tifloloških pomagala i pisanja brajice. U sklopu proslave organiziran je i Party u mraku u kafiću Kazališta Vidra.

Proslavi su, uz brojne slijepe i slabovidne osobe, prisustvovali i mnogi predstavnici institucija koje surađuju s Hrvatskim savezom slijepih, a među njima je bila i pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić. Svi su oni na taj način iskazali podršku djelovanju ove dugovječne organizacije, ali i  podršku svim slijepim osobama u njihovim nastojanjima da budu što više i kvalitetnije uključeni u zajednicu kao njezini različiti, ali ravnopravni članovi. (Foto: S izložbe “Fotospektiva”)