Izabrani novi članovi MMS-a

Izabrani novi članovi MMS-a

MMS Jezercica MMSNapokon su izabrani novi članovi Mreže mladih savjetnika (MMS) pravobraniteljice za djecu! “Stari” članovi ili Prva generacija MMS-a su, nakon pomnog proučavanja prijava čak 147 kandidata iz cijele Hrvatske, izabrali 25 djece koja će ubuduće savjetovati pravobraniteljicu.

Izbori su održani u Donjoj Stubici u hotelu Jezerčica, a bio je to ujedno i oproštajni sastanak prvog MMS-a. Njih 17 (jer neki zbog drugih obveza nisu uspjeli doći) pažljivo su procjenjivali i vagali tko bi, od 147 djece od 12 do 17 godina bio najprikladniji izbor za MMS-ovca, a usto je trebalo ujednačiti broj izabranih djevojčica i dječaka, kao i osigurati da oni budu iz različitih županija. Izabrano je četiri predstavnika za područje riječkog ureda pravobraniteljice (Primorsko-goranska, Ličko-senjska i Istarska županija) po šest predstavnika za područja Osijeka (Vukovarsko-srijemska, Slavonsko-baranjska, Brodsko-posavska, Požeško-slavonska i Virovitičko-podravska županija) i Splita (Dubrovačko-neretvanska,  Splitsko-dalmatinska, Šibensko-kninska i Zadarska županija) te devet predstavnika za područje zagrebačkog ureda (Grad Zagreb, Zagrebačka, Krapinsko-zagorska, Međimurska, Varaždinska, Bjelovarsko-bilogorska, Koprivničko-križevačka, Sisačko-moslavačka i Karlovačka županija).

 Izabrana su djeca koja žive u velikim i malim gradovima, na selu, na otocima, u dječjim i učeničkim domovima. Njih 25 vrlo su različiti po svojim osobinama, interesima, hobijima i motivima, ali svima im je zajedničko da su uvjereni kako mogu i trebaju pridonijeti boljem razumijevanju potreba njihovih vršnjaka, kao i većem poštovanju prava djece u Hrvatskoj. Preostalih 122 djece, premda nisu izabrani za savjetnike, svojim je prijavama i porukama također pomoglo pravobraniteljici u prepoznavanju i razumijevanju želja i problema današnje djece. Njihova razmišljanja o ekonomskim teškoćama koje sve više pogađaju djecu, o teškoćama odrastanja, pritiscima i iskušenjima kojima su djeca i mladi izloženi, a da pritom nemaju odgovarajuću potporu i pomoć okoline, o potrebi prevencije nasilja i razvijanja tolerancije te brojne druge poruke, dragocjene su informacije i poticaji za daljnji rad Ureda pravobraniteljice za djecu. Stoga je pravobraniteljica Mila Jelavić svakome od njih uputila posebnu zahvalu.

Zahvalu zaslužuju i brojne škole i druge odgojno-obrazovne ustanove koje su omogućile da obavijest o MMS-izborima stigne do velikog broja djece. Zahvaljujući njima, ali i brojnim medijima koji su prenijeli poziv pravobraniteljice za djecu, mnoga su djeca doznala za mogućnost da se i sama zauzimaju za zaštitu svojih prava i prava sve djece. Time je omogućen širi izbor i veća zastupljenost djece iz različitih krajeva Hrvatske i različitih životnih prilika.

Oproštaj Prve generacije MMS-a bio je dirljiv i pun pomiješanih osjećaja: ponosa – jer su bili prvi i zajedno s ekipom pravobraniteljice za djecu stvarali strukturu i pravila MMS-a; radosti – jer su upoznali nove prijatelje; zadovoljstva – jer su se uvjerili da je njihov rad urodio plodom; ali i tuge – jer je došao kraj njihovom zajedničkom druženju u okviru MMS-a. No, pravobraniteljica je izrazila nadu da će svi oni i dalje ostati prijatelji i suradnici njezina Ureda, na način koji sami izaberu. 

Novi MMS-ovci uskoro će se sastati u uredima pravobraniteljice u Osijeku, Zagrebu, Rijeci i Splitu, upoznati se i međusobno i s pravobraniteljicom i njezinim suradnicima, te dogovoriti o prvim zajedničkim aktivnostima.