Izložba “25 godina Konvencije o pravima djeteta – Koliko je poznajemo i poštujemo?”

Izložba “25 godina Konvencije o pravima djeteta – Koliko je poznajemo i poštujemo?”

naslovnicaPravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić, zajedno s učenicima Grafičkog odjela Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zagreb, obilježava 25. obljetnicu Konvencije o pravima djeteta izložbom koja prikazuje njihovo viđenje značenja ovoga međunarodnog pravnog dokumenta. Izložba pod naslovom “25 godina Konvencije o pravima djeteta – Koliko je poznajemo i poštujemo?” svečano je otvorena u srijedu, 19. studenoga, u Uredu pravobraniteljice za djecu, u prostoru Male kuće dječjih prava.

 Izlozbastu2014. 1

Ukupno 29 učenika sudjelovalo je u pripremi ovih dojmljivih radova, uz vodstvo profesora Grafičkog odjela Škole primijenjene umjetnosti i dizajna (ŠPUD) Damira Brčića, Marija Jurjevića, Vlaste Pirnat i Tomislava Tomića. Na što nas obvezuju odredbe Konvencije, kako ih razumijemo, kako ih i koliko djeca doista doživljavaju u svojoj svakodnevici – pokazauju nadahnuti crteži, slike i poruke učenika. Učenički radovi rezultat su pripreme kalendara za 2015. godinu o Konvenciji o pravima djeteta, pod nazivom „Poznajem i poštujem dječja prava“, koji će se u prosincu dostaviti svim dječjim domovima u Hrvatskoj. Vjerujemo da će poruke o dječjim pravima, izrečene kroz njihove ilustracije, biti snažan poticaj i odraslima i djeci na promišljanje i djelovanje. 

izlozbastu2014-govor

Predstavljanje ovog projekta, ostvarenog u suradnji s djecom, središnji je događaj kojim Ured pravobraniteljice za djecu obilježava 25. obljetnicu Konvencije o pravima djeteta, a upriličeno je upravo na Svjetski dan prevencije zlostavljanja djece 19. studenoga. Pozdravljajući uzvanike na svečanosti pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić, iskreno zadivljena učeničkim radovima, zahvalila je ponajprije učenicima te svima koji su pomogli u stvaranju izložbe, posebno profesorima mentorima. Ravnateljica ŠPUD-a Maja Krstić Lukač izrazila je zadovoljstvo što su njezini učenici dobili priliku sudjelovati u obilježavanju 25. obljetnice Konvencije o pravima djeteta zajedno s Uredom pravobraniteljice. O tome kako su, pak, oni doživjeli tu suradnju govorila je učenica Romana Morić, koja je na kraju i službeno proglasila izložbu otvorenom.

izlozba stu2014.3

Svoje radove izložili su sljedeći učenici Grafičkog odjela: Kristina Dimitrov, Ivan Đuđar, Dora Matoković, Ana Mendeš, Ramona Morić, Ivan Stanišić, Anna Šagadin, Mate Nikola Tonković, Jet van der Touw, Eva Kedžo, Ana Marija Kerošević, Helena Jurić Šinkec, Marta Cvetković, Dora Filipaj, Nikola Grabovac, Magdalena Prvonožec, Josipa Belošević, Ivana Stećuk, Andrej Drožđan, Martina Ištvan, Ema Kasumagić, Mia Čolić, Ana Macukić, Tanja Virag, Anamarija Pekšić, Paula Vuković, Tin Cifrek, Igor Kurtov i Iva Bušić.

Izložba će biti otvorena za posjet školama i drugim grupama posjetitelja, uz najavu, do 30. studenoga.