Izložba radova učenika Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu

Izložba radova učenika Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu
izlozba_2Učenica Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu Vendi Vernić otvorila je izložbu radova svojih kolega, učenika Grafičkog odjela, pod naslovom “19. studenoga – Svjetski dan prevencije zlostavljanja djece”, na svečanosti upriličenoj u Izložbenom salonu “Izidor Kršnjavi”. Na otvaranju izložbe, kojem su uz autore, učenike i goste iz drugih škola, nazočili i predstavnici ministarstava i zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport, govorile su i ravnateljica škole Maja Krstić Lukač i Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić.

Izložba otvorena 19. studenoga 2009., plod je suradnje Ureda pravobraniteljice za  djecu i ove škole. Ured pravobraniteljice za djecu je prošle godine dobio prvu nagradu UN-ove organizacije WWSF (Women’s World Summit Foundation) za promicanje prevencije zlostavljanja djece, a novčani iznos nagrade od 3000 dolara darovao je Školi primijenjene umjetnosti i dizajna, uz poziv da se i njihovi učenici pridruže kampanji.

Jedan od radova, čiji je autor učenik Borna Aaron Grčević, odabran je kao plakat kojim pravobraniteljica za djecu poziva sve mlade i odrasle da spriječe zlostavljanje djece i pruže podršku žrtvama. Taj je plakat putem “Školskih novina” distribuiran svim školama i drugim institucijama koje rade s djecom.

Posjetitelji izložbe s velikim su zanimanjem razgledali izvanredne učeničke radove koji prikazuju njihovu bogatu stvaralačku energiju i angažirani odnos prema pitanjima prepoznavanja zlostavljanja, senzibiliziranja javnosti i prepoznavanja potrebe za društvenom intervencijom kako bi se pružila podrška djeci i mladima koji pate.

Nasilje ostavlja bolne tragove; Ožiljci nestaju…bol ostaje…; Vijest smo objavili, a što smo poduzeli?; Vaša hrabrost je naša nada; Svako dijete ima pravo na siguran i sretan život –  neke su od učeničkih poruka naglašenih snažnim vizualnim simbolima. Svojim radovima mladi autori jasno upozoravaju odrasle kako moraju zaštititi dijete, ali i pronaći put do njega, pobrinuti se da ono razumije da će mu se pomoći u kakvoj god se situaciji zateklo, naglasila je pravobraniteljica Mila Jelavić

No oni nam upućuju i poruke nade i nude rješenja, istaknula je ravnateljica Maja Krstić Lukač.

Svi radovi dostupni su u katalogu izložbe na ovoj web stranici. Dvojezični hrvatsko-engleski katalog ujedno je publikacija koju pravobraniteljica objavljuje u povodu obilježavanja 20. obljetnice Konvencije o pravima djeteta, želeći i tako podsjetiti na važnost ostvarivanja njezinih temeljnih načela.