Izvješće o radu pravobraniteljice za djecu za 2008. godinu

Izvješće o radu pravobraniteljice za djecu za 2008. godinu

izvjesce_bannerIzvješće o radu pravobraniteljice za djecu za 2008. godinu iscrpni je prikaz rada Ureda pravobraniteljice u prošloj godini, kao i pregled ključnih problema u zaštiti djece i dječjih prava u Hrvatskoj. Na temelju uvida u aktualno stanje pravobraniteljica ističe kako je nužno posvetiti veću pažnju prevenciji nasilja među djecom, ali i nasilja u obitelji i društvu, a posebno djelotvornom stručnom radu s djecom s poremećajima u ponašanju.

Drugo važno područje koje zahtijeva veći angažman cijelog društva je zaštita djece tijekom konfliktnih razvoda roditelja. A treće i jednako važno treba biti širenje prostora za dječje sudjelovanje u svim područjima koja neposredno utječu na njihov život. Djeca nisu problem, ona su doista dio rješenja te ih treba uključiti više i sadržajnije u stvaranje planova, programa i mjera koje se za njih priprema.

Svi opaženi oblici ugroženosti djece u Hrvatskoj još su dramatičniji ukoliko su vezani uz siromaštvo i ekonomske teškoće obitelji i sredine u kojoj djeca žive. Stoga, svjesna činjenice da se nalazimo u vrlo teškom vremenu krize, štednje i smanjivanja troškova, pravobraniteljica se zalaže za opredjeljenje države da nipošto ne štedi na djeci, a posebice ne na onim ranjivim skupinama djece koje su često na marginama društva pa nedostatak sredstava osjećaju i u boljim vremenima.

Izvješće o radu pravobraniteljice za djecu za 2008. godinu pročitajte