Izvrsni dječji filmovi na 4. KinoKino festivalu

Izvrsni dječji filmovi na 4. KinoKino festivalu

U zagrebačkom Kinu Europa, od 20. do 24. veljače 2019., po četvrti put je održan KinoKino Festival, međunarodni festival filmova za djecu u dobi do 14 godina. U filmskom programu prikazano je tridesetak međunarodnih, pretežno igranih, filmova za djecu. Za nagradu festivala natjecalo se osam filmova, namijenjenih djeci u dobi od sedam do 11 godina, iz Danske, Indije, Nizozemske, Njemačke, Srbije, Turske i Hrvatske. O najboljim filmovima odlučivao je i dječji žiri i stručni žiri, a dodijeljena je i nagrada publike. Uz projekcije filmova organizirani su i razgovori s publikom uz gostovanja filmskih ekipa.

Uz natjecateljski filmski program, filmovi su prikazivani i u popratnim programima, kao što je program “Moj prvi odlazak u kino” – s filmovima za predškolce, program “Svaki dan otkrivam” namijenjen učenicima nižih razreda osnovne škole, zatim “Kinolektira gostuje” i “Klasici s gostima”, na kojima su prikazana klasična ostvarenja domaće i svjetske kinematografije.

Svake godine uz filmski program KinoKino Festivala, održavaju se i radionice za djecu koje su vodili stručnjaci iz različitih kulturnih, umjetničkih i društvenih područja, a koje su bile usmjerene pojedinim aspektima filmskog stvaralaštva za djecu, kao i stvaralaštva djece. Održan je i niz radionica za učitelje iz metodike nastave filma.

Festival KinoKino otvoren je 20. veljače premijernim prikazivanjem hrvatskog filma “Moj dida je pao s Marsa”, čiji su redatelji Marina Andrea Škop i Dražen Žarković. Otvaranje festivala je, kao predstavnica Ureda pravobraniteljice za djecu pratila savjetnica pravobraniteljice za djecu Maja Flego. Također je 22. veljače 2019. bila na projekciji filma “Zlogonje” iz Srbije, redatelja Raška Miljkovića te je pratila razgovor redatelja i dvoje djece-glumaca iz filma sa znatiželjnom dječjom publikom koja je za njih imala brojna pitanja. Film govori o dvanaestogodišnjem dječaku oboljelom od cerebralne paralize koji, u želji da pomogne svojoj novoj prijateljici, proživljava uzbudljivu i opasnu pustolovinu. Hrabrost u otvaranju teških tema, kao i niz  kreativnih rješenja u filmu potaknuli su stručni žiri 4. KinoKino festivala da mu dodijeli posebno priznanje.

Više o nagrađenim filmovima pročitajte ovdje.  (Foto: kinokino.hr)