Javna rasprava o zaštiti od nasilja u obitelji

Javna rasprava o zaštiti od nasilja u obitelji
dijete.nasilje.obiteljNa poziv ženske udruge “Izvor” Tenja, savjetnik pravobraniteljice za djecu Darko Laksar sudjelovao je u javnoj raspravi o pravnim gledištima zaštite od nasilja u obitelji, održanoj u Osijeku 30. studenoga 2009. U raspravi su sudjelovali predstavnici Uprave za obitelj u Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač Koritnik, predstavnici MUP-a, Prekršajnog suda, Centra za socijalnu skrb i drugi.

Izvijestivši o Nacionalnoj strategiji zaštite od nasilja u obitelji od 2008. do 2010. godine i o novom Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji, predstavnici MOBMS-a naglasili su kako se sada nastoji ojačati stručna i tehnička podrška u institucijama za rad s nasilnicima i žrtvama nasilja, a ne samo osnivati skloništa za žrtve nasilja. Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač Koritnik se kritički osvrnula na izvješće tog ministarstva o provedbi Protokola o postupanju u slučaju nasilja u obitelji, smatrajući ga netočnim zbog nepotpunih podataka koje su ministarstvu dostavili koordinatori u županijama. Predstavnik MUP-a iz odjela za maloljetničku delinkvenciju istaknuo je dobru suradnju s Centrom za socijalnu skrb te način postupanja u slučajevima prijave nasilja u obitelji. Predstavnica Prekršajnog suda je također naglasila dobru suradnju sa svim nadležnim tijelima, ali i istakla teškoće u provedbi mjere upućivanja nasilnika na psihosocijalni tretman.

Tom prilikom D. Laksar izvijestio je o sudjelovanju Ureda pravobraniteljice za djecu pri izradi Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, naglašavajući važnost kvalitetnijeg pružanja zaštite djeci kao članovima kućanstva koji su nasilju izloženi izravno ili neizravno, kao i nužnost sprečavanja ponavljanja nasilja. Naglasio je i potrebu jačeg preventivnog djelovanja putem udruga, organizacija civilnog društva i stručnjaka u centrima za socijalnu skrb u osvješćivanju i upućivanju žena na prijavljivanje nasilja i korištenje stručne pomoći. Posebno je istaknuo kako je potrebno osnovati obiteljske centre u Osječko-baranjskoj i Brodsko-posavskoj županiji te bolje ekipirati postojeće obiteljske centre stručnim osobljem.