Kad je mama “iza rešetaka”

Kad je mama “iza rešetaka”
tjeskobafilmU utorak, 2. ožujka 2010., na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma ZagrebDoxu, premijerno su prikazana i dva hrvatska dokumentarna filma koji se, među ostalim, bave temama o djeci čije su majke u zatvoru i njihovim kontaktima. Time se dotiču i vrlo važnog aspekta prava djece o kojem se u nas još rijetko i premalo govori.

Film  “Znak na Kajinu” autorica Ljiljane Šišmanović i Tihane Kopsa govori o Ani Magaš, a film “Tjeskoba”, redatelja Damira Čučića, o životu skupine zatvorenica požeške kaznionice. U najavi filma “Tjeskoba” stoji: “Stavljajući fokus na njihov odnos s vlastitom djecom, film pokušava prikazati odnos između majke i djeteta koji ne počiva na uobičajenim temeljima – zajedničkom životu i fizičkom kontaktu”.

Prikazivanju ovih filmova nazočila je i zamjenica pravobraniteljice za djecu Maja Gabelica Šupljika.

Ured pravobraniteljice za djecu u protekle je četiri godine svojim aktivnostima poticao osviještenost društva i stručne javnosti o postojanju i potrebama te posebno ranjive skupine djece. Organizirao je stručnu raspravu i objavio zbornik o toj temi, njegovi djelatnici kontinuirano obilaze zatvore i kaznionice i zauzimaju se za zaštitu najboljih interesa djece zatvorenika, kroz očuvanje njihova kontakta s roditeljima.

Umjetnički pogled na ovu složenu problematiku, koji nude autori navedenih filmova, također na svoj način može pomoći prepoznavanju te skupine djece, koji bi možda mogao potaknuti i veću brigu društva o njihovim pravima i potrebama. (Na slici: prizor iz filma “Tjeskoba” Damira Čučića)