Kako do uravnotežene zastupljenosti žena i muškaraca u Hrvatskom saboru

Kako do uravnotežene zastupljenosti žena i muškaraca u Hrvatskom saboru

gender_equalNa poziv Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH pravobraniteljica Mila Jelavić sudjelovala je na okruglom stolu “Parlamentarni izbori 2011.  – kako do uravnotežene zastupljenosti žena i muškaraca u Hrvatskom saboru” 18. Listopada 2011. Na okruglom stolu sudjelovale  su predstavnice političkih stranaka zastupljenih u Hrvatskom saboru (HDZ, SDP, HNS, HSU, IDS, HSLS), član Državnog izbornog povjerenstva RH Davor Orlović, predstavnice nevladinih udruga koje je financijski podržao Ured za ravnopravnost spolova (CESI, Delfin, Centar za ženske studije, Cenzura Plus, VIMIO).

Svi su oni o temi govorili sa svojih aspekata, naglašavajući potrebu veće uključenosti žena u političkom životu uopće, na svim razinama od lokalne do državne. Također su govorili o pomacima koji se događaju u ovom pogledu, ali i potrebi za zajedničkim aktivnostima žena bez obzira na pripadnost političkoj opciji, o podršci i potpori koju bi, kao žene, trebale pružati ženama u postizanju zajedničkih ciljeva.

O ulozi javne televizije u praćenju uravnotežene zastupljenosti muškaraca i žena u izbornom procesu govorio je pomoćnik v.d. glavne urednice Hrvatske televizije Renato Kunić.

Pravobraniteljica Mila Jelavić u raspravi je upozorila na nepostojanje pravila u odnosu na djecu u izbornim zakonima, istaknula je aktivnosti Ureda u vezi s time, kao i upozorenja koja se mogu pratiti i kroz godišnja izvješća o radu pravobraniteljice za djecu. Pozvala je predstavnice parlamentarnih stranaka da u svojim strankama ukažu na važnost dorade izbornih pravila kako djeca ne bi i nadalje bila iskorištavana u izborne svrhe. Naglasila je i da se bolja uravnoteženost zastupljenosti žena i muškaraca općenito u političkom životu dugoročno može postići sustavnim edukacijom djece kroz obrazovni proces, učenje o ravnopravnosti, uvažavanju različitosti i toleranciji.