Kazališni sabor u Rijeci raspravljao o temi “Za što ste nas odgojili?”

Kazališni sabor u Rijeci raspravljao o temi “Za što ste nas odgojili?”

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević sudjelovala je 23. travnja 2018., kao gošća, na sjednici Kazališnog sabora Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci pod naslovom “Za što ste nas odgojili?”. Tema sjednice povezana je s kazališnom predstavom “Naš odgoj”, koja je zatim prikazana te ju je pogledala i pravobraniteljica za djecu.

Na sjednici su sudjelovali i ravnateljica Hrvatske drame HNK Jelena Kovačić, redateljica predstave “Naš odgoj” Renata Carola Gatica te ravnatelj Doma mladih psiholog Goran Gračanin. Raspravljalo se pritom o odgoju djece u današnje vrijeme, vrijednostima, promjenama i okolnostima kojima su izložena djeca i roditelji u današnjem društvu, komunikaciji i relacijama mladi – roditelji – institucije. Poseban je naglasak stavljen na pitanje greške u komunikaciji te na pitanje uzroka, posljedica i prevencije različitih neželjenih oblika ponašanja mladih, a bilo je riječi i o intervencijama “sustava”.

Upravo na tragu tema koje otvara sama predstava, Kazališni sabor otvorio je niz pitanja o životu mladih, o odnosima koje žive, problemima koje pokušavaju nadrasti, odgovornostima i ulozi roditelja, kao i ulozi različitih sustava i kazališta u njihovim životima, o generaciji koja danas gradi svoju, ali i našu budućnost.

Pravobraniteljica Pirnat Dragičević ukazala je na odredbe koje reguliraju ulogu roditelja u odgoju djece, opisala aktivnosti i ovlasti pravobraniteljstva za djecu te ulogu institucija i sustava. Istaknula je potrebu sagledavanja najboljeg interesa djece u vremenima u kojima živimo, posebno u kontekstu pitanja preživljavanja, koja zaokupljaju roditelje, te sveprisutnih novih tehnologija.

Projekt “Naš odgoj” realizira se u suradnji Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci i studija Gluma i mediji Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci. Kako navode voditelji projekta, “Naš odgoj” je umjetnički odgovor na ono što nam poručuju mladi s poremećajima u ponašanju i bavi se pitanjem tko određuje poremećaj i u odnosu na što, te zašto zajednica uvijek spremno deklarativno tvrdi da na mladima svijet ostaje, no vrlo rijetko pokazuje sistemsku brigu o njima.

Ova događanja pratila je i savjetnica pravobraniteljice za djecu Danijela Žagar. (Foto: HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci)