Kiev: međunarodna konferencija o borbi protiv nasilja nad djecom

Kiev: međunarodna konferencija o borbi protiv nasilja nad djecom

KijevU Kievu je 24. i 25. svibnja 2011., tijekom ukrajinskog predsjedavanja Odborom ministara Vijeća Europe održana međunarodna konferencija “Borba protiv nasilja nad djecom: od izoliranih akcija prema integriranim strategijama”. Kao pozvani izlagač od strane Vijeća Europe, na konferenciji je sudjelovala pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić s izlaganjem “Partnerstvo s mladima u prevenciji nasilja”, a uz nju je bila i njezina savjetnica Tanja Opačak.

Konferenciju su zajedno organizirali Državna služba za mlade i sport Ukrajine, Program Vijeća Europe “Izgradnja Europe za djecu i s djecom”, Regionalni ured UNICEF-a za za Srednju i Istočnu Europu i Zajednicu Neovisnih Država te posebna izaslanica Generalnog tajnika UN-a za sprečavanje nasilja nad djecom Marta Santos Pais.

Od 11. svibnja do 7. studenoga 2011. Ukrajina predsjedava Odborom ministara Vijeća Europe, a zaštita prava djece zadana je kao prioritet njezina predsjedanja, s četiri ključna područja: borba protiv svih oblika nasilja nad djecom, promoviranje zdravstvene zaštite i  pravosuđa prilagođenih djeci (child-friendly) te zaštita djece na području socijalnih prava.

Ukrajina će tijekom svog mandata podržati tri glavna događanja u odnosu na zadana područja, a prvo od njih bila je međunarodna konferencija “Borba protiv nasilja nad djecom: od izoliranih akcija prema integriranim strategijama”.

Na svečanom otvaranju skupa sudionicima su se obratili ministar vanjskih poslova Ukrajine i predsjednik Odbora ministara Vijeće Europe Kostyantyn Gryshchenko, član Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Ivan Popescu, zamjenik predsjednika ukrajinskog parlamenta Mykola Tomenko te ukrajinska pravobraniteljica za ljudska prava Nina Karpachova. Skup su pozdravili i zamjenica Glavnog tajnika Vijeća Europe Maud de Boer-Buquicchio, posebna izaslanica Generalnog tajnika UN-a za sprečavanje nasilja nad djecom Marta Santos Pais, regionalni direktor UNICEF-a za Srednju i Istočnu Europu i Zajednicu Neovisnih Država Steven Allen i šef Delegacije Europske unije u Ukrajini José Manuel Pinto Teixeira.

 

Na konferenciji se okupilo više od 150 sudionika iz 27 zemalja, koji su predstavili primjere dobre prakse u zaštiti djece od svih oblika nasilja. Više o programu konferencije, nacrtu zaključaka konferencije kao i govor Maud de Boer-Buquicchio, zamjenice Glavnog tajnika Vijeća Europe, možete pročitati na stranici: International Conference Kyiv.

Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić u svom je izlaganju “Partnerstvo s mladima u prevenciji nasilja” predstavila zajednički projekt učenika Grafičkog odjela Škole primijenjene umjetnosti i dizajna i Ureda pravobraniteljice za djecu. Cilj projekta bio je aktiviranje mladih i kreativnih pojedinaca da putem plakata prenesu djeci i odraslima svoje viđenje nasilja nad djecom i time pridonesu podizanju svijesti o raširenosti nasilja nad djecom i njegovim dugoročnim posljedicama.

Uz temeljnu poruku da djeci nije potrebno sažaljenje, već djelotvorna zaštita i prevencija zlostavljanja, kao i život uz nenasilne odrasle i pozitivne odgojne primjere, projekt je promicao i jedno od prava i osnovnih načela UN-ove Konvencije o pravima djece – uvažavanje mišljenja djece i sudjelovanja u donošenju odluka koje ih se tiču. Primjena načela participacije ide ukorak i s najboljim interesom djeteta, ali i s najboljim interesom odraslih, naglasila je M. Jelavić, ističući važnost da pravobranitelji za djecu u svoj svakodnevni rad ugrade i sudjelovanje djece. Izlaganje na konferenciji bila je dobra prigoda da pravobraniteljica podsjeti sve odrasle na važnost uvažavanja participacije, kao načela i prava djeteta te da djeca moraju sudjelovati u procesima stvaranja, implementacije i nadziranja aktivnosti čiji je cilj prevencija i borba protiv svih oblika nasilja nad djecom.

Konferenciju je pratila i veleposlanica i stalna predstavnica Republike Hrvatske pri Vijeću Europe Anica Djamić, koja je u veljači 2011. na sastanku Odbora ministarskih zastupnika Vijeća Europe, imenovana za Tematskog koordinatora za djecu (TC-ENF). Ona će tu dužnost preuzeti do kraja svibnja od sadašnje koordinatorice Irme Ertman, veleposlanice Finske pri VE, koja je također sudjelovala na konferenciji.

Konferenciji su nazočili i drugi predstavnici iz Hrvatske: predstojnica UNICEF-ovog Ureda za Hrvatsku Lora Vidović i njezina suradnica Martina Tomić Latinac, državna tajnica Tatijana Vučetić i ravnatelj uprave za kazneno pravo Ivan Crnčec iz Ministarstva pravosuđa te državni tajnik Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Stjepan Adanić.