Knjiga “Hrvatska i Europska unija – Prednosti i izazovi članstva”

Knjiga “Hrvatska i Europska unija – Prednosti i izazovi članstva”

EU_prednosti_i_izazoviU Informacijskom centru EU-a u Zagrebu16. siječnja 2012. predstavljena je knjiga “Hrvatska i Europska unija – Prednosti i izazovi članstva”, koju je objavio Institut za međunarodne odnose (IMO), uz podršku Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj.

Tom prilikom ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić ocijenila je kako ta knjiga znatno pridonosi informiranosti građana uoči vrlo važne odluke o pristupanju Hrvatske u EU na skorom referendumu. Šef Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj veleposlanik Paul Vandoren rekao je da je potpisivanje Ugovora o pristupanju EU-u povijesni trenutak i za Hrvatsku i za EU. Rekao je kako je Hrvatska više od desetljeća radila na ostvarivanju tog cilja te da će na referendumu građani odlučiti žele li Hrvatsku u EU. Prije donošenja dalekosežne i za Hrvatsku iznimno važne odluke o ulasku u Europsku uniju, građani trebaju sagledati cjelovitu sliku i razmotriti pozitivne učinke članstva kao i izazove koje donosi –  rekli su na predstavljanju knjige njezini urednici Sanja Tišma, Višnja Samardžija i Krešimir Jurlin iz Instituta za međunarodne odnose, napominjući da knjiga “Hrvatska i Europska unija – Prednosti i izazovi članstva” nudi odgovore na ta važna pitanja.

Predstavljanju su nazočile pravobraniteljica Mila Jelavić i njezina zamjenica Maja Gabelica Šupljika. Cijela publikacija se može preuzeti na internetskoj stranici Delegacije EU. (Foto: www.delhrv.ec.europa.eu)