Školski kalendar “Godina za sjećanje”

Školski kalendar “Godina za sjećanje”

 

kalendarU Industrijsko-strojarskoj školi u Zagrebu 5. rujna 2012. predstavljen je školski kalendar “Godina za sjećanje”, edukativni materijal za rad s mladima u srednjim školama. Inicijator projekta je Udruga Pragma, koja je na predstavljanje pozvala i pravobraniteljicu za djecu Milu Jelavić. Kalendar nudi teme za rad s učenicima za svaki mjesec tijekom školske godine te usmjerava djecu i mlade na promišljanje o važnim društvenim temama i problemima, kao i o njihovom mjestu u društvu.

Nazočnima su se tom prilikom obratili ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Davor Bernardić, pomoćnica ministrice socijalne politike i mladih Maja Sporiš, ravnatelj Industrijsko-strojarske škole Nenad Pavlinić i predsjednik Udruge Pragma Nedjeljko Marković. O školskom kalendaru govorile su, recenzentica Alma Rovis Brandić te predstavnica izdavača i suautorica Jelena Mališa.

Čestitajući autorima projekta pravobraniteljica Mila Jelavić istaknula je važnost ulaganja u djecu i mlade, kao i poticanja angažmana u zajednici, osobito u kontekstu odgoja za ljudska prava i aktivno građanstvo. Naglasila je kako je nužno učiti mlade o pitanjima važnim za njihov svakodnevni život, pripremiti ih da se znaju zauzeti za sebe, ali i poštovati prava drugih, omogućiti im aktivno sudjelovanje u društvu. Pozvala je sve koji rade s djecom da više upoznaju djecu i mlade s njihovim pravima, da ih uključuju u raspravu i donošenje odluka gdje god je to moguće te da tako šire prostor dječje participacije. Navela je pritom i primjer Mreže mladih savjetnika, kao svoga stalnog savjetodavnog tijela, koje čine djeca u dobi od 12 do 17 godina.