Komentar pravobraniteljice za djecu u povodu uputa HZJZ-a za dječje vrtiće i škole

Komentar pravobraniteljice za djecu u povodu uputa HZJZ-a za dječje vrtiće i škole

Uz najavljeni povratak djece u dječje vrtiće i dijela učenika u osnovne škole od 11. svibnja, pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević pozvala je, 24. travnja 2020., Hrvatski zavod za javno zdravstvo da pravovremeno jasno definira konkretne mjere za zaštitu zdravlja djece s obzirom na i dalje postojeću opasnost od širenja zaraze (https://dijete.hr/prije-odluke-o-povratku-u-skole-osigurati-uvjete-za-zastitu-djece/).

Tom prilikom iznijela je stajalište da ovu školsku godinu i za najmlađe učenike treba završiti online nastavom, bez povrataka učenika u školske klupe, o čemu je obavijestila i Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Vladu RH i Nacionalni stožer Civilne zaštite. Stajalište pravobraniteljice je kako činjenica da roditelji moraju ići na posao nije dovoljan razlog da se djecu i njihove obitelji izlaže dodatnome riziku, opterećenjima i nesigurnosti, tim prije što su Odlukom Vlade RH već od 19. ožujka 2020. ustrojena dežurstava u slučaju da ne postoji druga mogućnost zbrinjavanja djece zaposlenih roditelja.

Budući da je Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) 30. travnja objavio Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 za ustanove ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja te osnovnoškolske ustanove u kojima je osigurana mogućnost zbrinjavanja djece rane i predškolske dobi te učenika koji pohađaju razrednu nastavu, pravobraniteljica za djecu komentirala je njihov sadržaj, procjenjujući da su one u skladu s njezinim preporukama o zaštiti najboljeg interesa djece.

Pravobraniteljica podržava stajalište stručnjaka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kojim se potiče ostanak kod kuće sve djece za koju se to može osigurati, s obzirom na to da broj djece u dječjim vrtićima i školama može biti takav da se mjere fizičkog razmaka u tim kolektivima neće moći poštovati. Također podržava stajalište HZJZ-a kojim se potiče nastavak obrazovanja učenika razredne nastave od kuće, u svim situacijama kad je to moguće, budući da će se nastava na daljinu i dalje održavati.

S obzirom na to da su upute HZJZ-a sveobuhvatne i do detalja razrađene, pravobraniteljica očekuje da će Ministarstvo znanosti i obrazovanja, u suradnji s ravnateljima, učiteljima, odgajateljima i nenastavnim osobljem, uz pomoć osnivača vrtića i škola, prije primitka djece natrag u škole i dječje vrtiće, osigurati uvjete za potpunu provedbu uputa, uz kasnije praćenje i kontrolu zaštite zdravlja svakog djeteta pojedinačno.

Pravobraniteljica pozdravlja i zaključak kako će HZJZ ove svoje upute prilagođavati aktualnoj epidemiološkoj situaciji te da će se svakako razmotriti potreba i mogućnost prilagodbe uputa nakon prvih 14 dana primjene.