Komunikološka škola Matice hrvatske “Djeca i mediji”

Komunikološka škola Matice hrvatske “Djeca i mediji”

Komunikoloska_2Četvrta Komunikološka škola Matice hrvatske, koja se održava od 28. veljače do 6. ožujka 2011. u Zagrebu na Sljemenu, ove je godine posvećena temi “Djeca i mediji” te obuhvaća različite aspekte medijske kulture i medijskih prava djece. U sklopu škole, 3. ožujka održan je okrugli stol “Kako štitimo i kako zaštiti djecu od medijskih zloporaba”  na kojem je jedno od uvodnih izlaganja održala pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić. Istog dana predavanje “Prikaz djece s teškoćama u razvoju u medijima” održala je savjetnica pravobraniteljice za djecu Tanja Opačak.

Komunikološka škola je oblik izvanfakultetskog multidisciplinarnog stručnog usavršavanja koje se organizira jednom godišnje za 12 najboljih studenata novinarstva i komunikologije. Suorganizatori su, uz Maticu hrvatsku, Fakultet političkih znanosti i Hrvatski studiji. Bivši polaznici komunikološke škole ostaju u kontaktu s Odjelom za medije Matice hrvatske te mnogi od njih i kasnije sudjeluju u različitim projektima u vezi s medijima.

Ove godine polaznicima je ponuđena lepeza tema važnih za različite aspekte odnosa medija i djece. Od položaja medijskog odgoja u sustavu odgoja i obrazovanja, dječje književnosti i kazališta, prenošenja vrijednosti putem medija, dječjeg radijskog i televizijskog programa, oglašavanja usmjerenog na djecu i komercijalizacije medija, do novih oblika komunikacije djece putem interneta i nužnosti zaštite privatnosti djece u medijima, kao i zaštite od potencijalno štetnih medijskih sadržaja. Obrađene su i druge teme poput prikrivenog oglašavanja u medijima, tretiranja muško-ženskih odnosa u medijima, javnih nastupa, jezičnih vještina itd.

Brojni ugledni stručnjaci i predstavnici državnih i znanstvenih institucija sudjelovali su kao predavači na Komunikološkoj školi ili uvodničari na tri okrugla stola. Među njima su bili predavači s Fakulteta političkih znanosti Viktorija Car, Božo Skoko i Igor Kanižaj, zatim, s Hrvatskih studija Danijel Labaš  i Jelena Jurišić, s Pravnog fakulteta u Zagrebu Irena Majstorović i Ivana Milas Klarić, s Filozofskog fakulteta u Zagrebu Dubravka Zima i Marko Alerić, sa Sveučilišta u Zadru Nada Zgrabljić Rotar, Nenad Prelog i Zlatko Miliša, zatim državna tajnica u Ministarstvu znanosti obrazovanja i športa Dijana Vican te mnogi drugi.