Konferencija Childhub projekta “Dijete iznad svega”

U Zagrebu je 17. ožujka 2022., u Hotelu Dubrovnik, održana završna konferencija Childhub projekta “Dijete iznad svega”. Childhub je međunarodni projekt koji se proteklih šest godina provodio u sedam zemalja u regiji, s nositeljem Terre des Hommes iz Mađarske. Završna konferencija svojim je temama uglavnom bila usmjerena prema stručnjacima u sustavu socijalne skrbi, ali i pomagačkim strukama općenito, naročito u sustavima obrazovanja, zdravstva i drugima, kako je najavila koordinatorica Childhuba za Hrvatsku Emina Horvat. Uvodno se sudionicima obratila i predsjednica Hrabrog telefona Hana Hrpka.

Središnje teme konferencije bile su: Položaj i značaj struke; Međusektorska suradnja u doba krize; te Položaj djeteta u medijima, a tematske sesije vodile su članice Childhub tima Štefica Karačić, Gordana Daniel i Lana Pető Kujundžić. U prvoj sesiji o svojim uvidima i profesionalnim iskustvima govorili su predsjednik Hrvatskog psihološkog društva Josip Lopižić, predsjednik Hrvatske komore socijalnih radnika Antun Ilijaš, predsjednica Hrvatske komore socijalnih pedagoga Alma Rovis Brandić i drugi.

O međusektorskoj suradnji izlagali su predstavnici ministarstava, među kojima državni tajnik u Ministarstvu  znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak, predstavnice Ministarstva pravosuđa i uprave, Ministarstva zdravstva, Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, te prof. dr. sc. Marina Ajduković sa Studijskog centra socijalnog rada na Pravnom fakultetu u Zagrebu.

Na raspravi o položaju djeteta u medijima sudjelovala je i predstavnica Ureda pravobraniteljice za djecu Maja Flego, koja je govorila o najčešćim povredama prava djece u medijima i teškoćama u osiguranju medijskih prava djece. U tom dijelu konferencije sudjelovale su i odvjetnica specijalizirana za obiteljsko pravo Nataša Pećarević i glavna urednica portala Medijska pismenost Ana Dokler, kao i predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko.

Zajednički zaključak konferencije bio je svojevrsni poziv na bolju suradnju i međuresornu podršku u promišljanju, zastupanju i zaštiti najboljih interesa djeteta.