Konferencija CRONSEE-a u Novom Sadu

Konferencija CRONSEE-a u Novom Sadu

CRONSEE Novi Sad 2U Novom Sadu je od 22. do 24. travnja 2013. održana konferencija Mreže pravobranitelja za djecu u Jugoistočnoj Europi – CRONSEE. Bila je to završna konferencija u sklopu ostvarivanja regionalnog projekta “Prevencija eksploatacije djece u Jugoistočnoj Europi”, koji je ostvaren u suradnji pravobraniteljskih institucija i organizacije Save the Children. Prikazani su rezultati istraživanja “Eksploatacija djece putem interneta” te primjeri dobre prakse u komunikaciji institucija pravobranitelja s djecom, a u završnom dijelu konferencije raspravljalo se o nastavku suradnje članica CRONSEE-a. Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić na skupu je održala izlaganje “Primjeri dobre prakse i naučenih lekcija u komunikaciji institucije pravobranitelja s djecom”.

 

U Novom Sadu okupili su se predstavnici devet od 14 institucija pravobranitelja. Ondje su imali priliku upoznati se sa zanimljivim rezultatima istraživanja, koje su proveli ombudsmani u Vojvodini, Crnoj Gori i Republici Srpskoj u BiH, o načinu na koji se djeca služe internetom i razini njihove zaštićenosti, odnosno svijesti o rizicima. Prikupljena su stajališta djece, roditelja, stručnjaka, ispitani su i zakonodavni okvir te mogućnosti, uključenost i odgovornost institucija nadležnih za zaštitu djece, kao i davatelja internetskih usluga. Istraživanje o korištenju interneta treće je u nizu istraživanja koje je potaknula i koordinirala organizacija Save the Children, kojem su prethodila istraživanja o ekonomskom iskorištavanju djece te o zaštiti djece od seksualnog iskorištavanja. Kao rezultat istraživanja objavljene su vrijedne publikacije, koje daju prikaz stanja u pojedinim članicama, ali i u zemljama iz njihova okruženja.

U drugom dijelu konferencije predstavnici većine institucija opisali su način suradnje i ostvarivanja kontakata s djecom, organizaciju rada s fokus grupama djece, učeničkim vijećima, mladim savjetnicima itd. Svi su istaknuli osobitu vrijednost takve suradnje i u pogledu ostvarivanja bolje vidljivosti institucije pravobranitelja i educiranja djece o njihovim pravima, ali i u pogledu stjecanja uvida u dječju perspektivu i povećanja vidljivosti stajališta djece u društvu i širenja prostora za njihovu participaciju.

Save the Children i o tom je aspektu rada svih članica CRONSEE-a priredio istraživanje i publikaciju.

U završnom dijelu direktorica Save the Children Andrea Žeravčić i direktor programa Ahmed Pjano pozvali su na razmišljanje o daljnjem načinu rada CRONSEE-a u kojem će članice poduzimati veću inicijativu nego dosad. U raspravi koju je moderirala Mila Jelavić zaključeno je da će članicama biti upućen upitnik kako bi iskazale interes za predsjedavanje mrežom u sljedećem razdoblju te se izjasnile o eventualnim promjenama u načinu rada, dinamici sastajanja i slično.