Konferencija “Djeca u migracijama – perspektiva jugoistočne Europe”

Konferencija “Djeca u migracijama – perspektiva jugoistočne Europe”

Zamjenica pravobraniteljice za djecu Ivana Buljan sudjelovala je 17. travnja 2021. na online konferenciji “Djeca u migracijama – perspektiva jugoistočne Europe“. Konferencija se fokusirala na predstavljanje i raspravu o preliminarnim nalazima istraživanja koje je provelo 16 istraživača iz pet zemalja jugoistočne Europe. Istraživanje je obuhvatilo različita pitanja u vezi s djecom u migracijama kroz regiju – od identifikacije i procjene dobi, do skrbništva i pristupa obrazovanju i integraciji. Ciljevi konferencije bili su pridonijeti međusobnom razumijevanju najviših standarda prava djeteta sadržanih u međunarodnim i regionalnim mehanizmima, kao i stvoriti prostor za razmjenu znanja među relevantnim dionicima, stručnjacima i praktičarima koji izravno rade s djecom u migracijama u zemljama jugoistočne Europe.

Ključni govor održala je prof. Nevena Vučković Šahović, stručnjakinja za dječja prava, bivša članica UN-ovog Odbora za prava djeteta (u razdoblju 2003.-2009.). Na konferenciji su također sudjelovali drugi regionalni stručnjaci za djecu, migracije i ljudska prava.

Zamjenica pravobraniteljice za djecu na konferenciji je održala izlaganje o osnovnim izazovima s kojima se susreću djeca migranti u Republici Hrvatskoj. Predstavila je probleme u vezi s ilegalnim protjerivanjima djece migranata s državne granice, zatim probleme vezano uz neodgovarajući smještaj djece bez pratnje i sustav skrbništva, detenciju djece te spajanje obitelji i izazove s kojima su se susretala djeca migranti u vrijeme pandemije Covida-19.

Konferenciju je organizirao Global Campus South East Europe / European Regional Master Program in Democracy and Human Rights in South East Europe, Sveučilište u Sarajevu i Sveučilište u Bologni, u sklopu dvogodišnjeg projekta “Djeca u migraciji u jugoistočnoj Europi“, koji se trenutačno provodi uz potporu Globalnog kampusa ljudskih prava i Zaklade Right Livelihood.