Konferencija Eurochilda i Budimpešti

Konferencija Eurochilda i Budimpešti

budimpestaU Budimpešti je od 5. do 7. studenoga 2008. održana peta godišnja konferencija Eurochilda  s temom “Uključivanje djece: približavanje dječjih prava njihovoj dobrobiti”. Sudionici su bili predstavnici nevladinih udruga, članovi Eurochilda, predstavnici vladinih organizacija koje se bave socijalnim uključivanjem te predstavnici ombudsmana za djecu. U radu konferencije sudjelovala je i pravobraniteljica Mila Jelavić.

Na konferenciji je sudjelovala grupa djece i mladih, za koje su tom prilikom organizirane radionice o temama koje se tiču nasilja, zlostavljanja, pedofilije, itd. Nakon radionica djeca i mladi svoja su izlaganja predstavili ostalim sudionicima konferencije, tražeći odgovore na teška pitanja u vezi s tim temama.

Uvodno se razgovaralo o komunikaciji, rješavanju problema djece koja dolaze iz imigracijskih obitelji te nužnosti davanja boljih poslova roditeljima da bi djeci mogli pružiti bolji život. Nadalje, bilo je govora o potrebi pružanja bolje zdravstvene zaštite djeci, omogućavanja bolje komunikacije djece, boljeg pristupa računalima za djecu stariju od šest godina (e- school programm). Također se razgovaralo i o djeci koja žive u institucijama te potrebi skraćivanja vremena njihova boravka u institucijama te njihova zbrinjavanja u prirodnijim uvjetima, poboljšanju socijalnih i obiteljskih servisa.

Sljedeća godišnja konferencija Eurochilda održat će se u studenom 2009. na Cipru, a 2010. godine domaćin će biti Hrvatska.

U sklopu boravka u Budimpešti Mila Jelavić posjetila je Hrvatsku školu. U sklopu škole su dječji vrtić koji pohađa 43 djece, osnovna škola, gimnazija te đački dom. Osnovnu školu i gimnaziju pohađa po 93 učenika, a u đačkom domu smješteno je 80 srednjoškolaca. U školi se nastava odvija po mađarskom programu i na mađarskom jeziku, osim za četiri predmeta (povijest, zemljopis, hrvatski i književnost) iz kojih se nastava realizira na hrvatskom jeziku. Školu pohađaju hrvatska i mađarska djeca, a ostvaruju se i brojni oblici suradnje sa školama u Hrvatskoj.