Konferencija “Mi i naši gadgeti u prometu – Djeca i roditelji u prometu”

Konferencija “Mi i naši gadgeti u prometu – Djeca i roditelji u prometu”

U povodu obilježavanja 21. listopada kao nacionalnog Dana bez mobitela u prometu, u okviru istoimene kampanje usmjerene osvješćivanju o opasnim navikama i ponašanju u prometu, u Zagrebu je 21. listopada 2020. održana konferencija “Mi i naši gadgeti u prometu – Djeca i roditelji u prometu.”

Dan bez mobitela u prometu obilježava se već četvrtu godinu, a njome se želi smanjiti broj prometnih nesreća izazvanih upotrebom mobitela u prometu. Unatoč činjenici da smo svjesni rizika korištenja mobitela u prometu, posebno u vožnji, roditelji takvim svojim ponašanjem često daju loš primjer svojoj djeci i pritom zaboravljaju da je dužnost roditelja odgovorno se ponašati – rekao je u pozdravnom govoru Alen Ostojić, predsjednik Hrvatske udruge menadžera sigurnosti, koja je organizator konferencije.

Miron Huljak iz Službe za sigurnost cestovnog prometa Ravnateljstva policije podsjetio je kako je upravo Dan bez mobitela u prometu bio pokretač za proglašenje Nacionalnog dana sigurnosti u prometu. Stradanje u prometu je također ‘pandemija’ u kojoj godišnje strada 1,3 milijuna ljudi, a ozlijeđenih bude više od 50 milijuna, naglasio je.

Čak 73 posto roditelja koristi mobitel dok su u prometu s djecom. Trećina roditelja koristi mobitel dok šeću s djetetom i dok guraju kolica u kojima je maleno dijete, trećina dok čeka zeleno svjetlo na semaforu i četvrtina u vožnji, dok im je i dijete u automobilu. Rezultati su to terenskog istraživanja koje je za ovogodišnji Dan bez mobitela u prometu provela agencija Promocija plus s tristo roditelja vrtićke i osnovnoškolske djece u gradu Zagrebu ovoga listopada.

Istraživanje o navikama roditelja u prometu na konferenciji je predstavila Renata Ivanović, voditeljica projekta. O važnosti ponašanja roditelja i komunikaciji s djecom govorila je psihologinja Helena Rašić Radauš, a Italina Benčević iz Udruge Roda podsjetila je kako je i nekorištenje autosjedalice i pojasa, kao i kacige na biciklu, jedan od oblika zanemarivanja djece jer može izazvati ozbiljne posljedice.

Više o rezultatima istraživanja i o konferenciji pročitajte na stranici: https://npscp.info/programi/djeca-u-prometu/item/607-dan-bez-mobitela-u-prometu-73-posto-roditelja-koristi-mobitel-dok-su-u-prometu-sa-djecom.

Konferenciju je bilo moguće pratiti i putem online platforme, te joj se i tako pridružio veći broj sudionika. Budući da se Ured pravobraniteljice za djecu kontinuirano bavi problematikom sigurnosti djece u prometu, konferenciju je pratila savjetnica pravobraniteljice za djecu Danijela Žagar. (Foto: npscp.info)