Konferencija o sigurnosti u odgojno-obrazovnim ustanovama

Konferencija o sigurnosti u odgojno-obrazovnim ustanovama

SigurnostNa Konferenciji o sigurnosti u odgojno-obrazovnim ustanovama, koju je 12. listopada 2010. u Zagrebu organizirao časopis Zaštita, zamjenica pravobraniteljice za djecu Ester Radmilo održala je izlaganje “Etičko pitanje uvođenja videonadzora u ustanove s aspekta dječjih prava”.

Na konferenciji, čiji je pokrovitelj bilo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, upozoreno je, među ostalim, da videonadzor i postavljanje zaštitara u škole ne mogu sami po sebi spriječiti nasilje među djecom niti mogu biti učinkoviti i konačni odgovor na problem neprihvatljivog ponašanja u školi. Podizanje stručnog znanja i kompetentnosti učitelja dugoročno daje bolje rezultate u tim nastojanjima, istaknula je predstavnica UNICEF-ovog ureda za Hrvatsku Martina Tomić Latinac.

Zamjenica pravobraniteljice za djecu Ester Radmilo rekla je kako se za uvođenje videonadzora u unutarnje prostore škole, kao što su učionice i školski restorani, tek sada stvara pravna praksa. Agencija za zaštitu osobnih podataka preporučila je kako se ne bi trebao uvoditi video nadzor u prostore kao što je školska blagovaonica, jer je to, po njihovom mišljenju, prekomjerno zadiranje u privatnost djece.

Po riječima Renate Odeljan iz Ministarstva unutarnjih poslova, najviše kaznenih djela čini se u osnovnim školama, a dominiraju kaznena djela s elementima nasilja među djecom. No i nastavnici čine kaznena djela. Po podacima MUP-a oni su u osnovnim školama od 2000. do 2009. počinili 52 kaznena djela, među kojima su najčešća zlostavljanja, bludne radnje, nasilničko ponašanje, tjelesne ozljede, dječja pornografija i slično. U istom razdoblju srednjoškolski su profesori počinili 36 kaznenih djela.

Ravnateljica Uprave za srednjoškolsko obrazovanje Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Vesna Hrvoj Šic u uvodnom je obraćanju sudionicima istaknula kako prevencija nasilja u školama te sigurnost djece i nastavnika spadaju u strateške aktivnosti ministarstva. (Foto: www.mup.hr)