Konferencija o suzbijanju diskriminacije

Konferencija o suzbijanju diskriminacije

PuckiDiskr1Ured pučke pravobraniteljice u Zagrebu je 2. prosinca 2014. organizirao nacionalnu konferenciju o Zakonu o suzbijanju diskriminacije pod nazivom “Suzbijamo li diskriminaciju? Primjena Zakona o suzbijanju diskriminacije u Hrvatskoj”. Među ostalim izlagačima sve su pravobraniteljice na skupu predstavile rad svojih institucija na suzbijanju diskriminacije. Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić izvijestila o pojavama diskriminacije djece.

 

Konferencija je održana u sklopu projekta “Izrada Nacionalnog plana za borbu protiv diskriminacije”, koji Ured pučke pravobraniteljice provodi zajedno s Uredom za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH. Okupila je stručnjake s područja suzbijanja diskriminacije, suce, odvjetnike, predstavnike neovisnih i državnih tijela, organizacija civilnog društva te akademske zajednice, a s ciljem analize primjene Zakona u proteklom razdoblju.

Nakon pozdravnih govora pučke pravobraniteljice Lore Vidović, ravnatelja Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Branka Sočanca, zamjenice ministra pravosuđa Sandre Artuković Kunšt i predsjednika Vrhovnog suda RH Branka Hrvatina, konferencija se odvijala kroz četiri tematske sesije: 1. Primjena Zakona o suzbijanju diskriminacije na sudovima; 2. Diskriminirane društvene skupine i uloga pravobraniteljskih institucija; 3. Tijela državne uprave i organizacije civilnog društva u borbi protiv diskriminacije; i 4. Uloga medija u suzbijanju diskriminacije i promicanju jednakosti. O tim su temama govorili stručnjaci, predstavnici institucija uključenih u primjenu Zakona te drugih subjekata koji se na različite načine bave promicanjem nediskriminacije i suzbijanjem diskriminacije.

Više o konferenciji pročitajte ovdje. (Foto: www.ombudsman.hr)