Konferencija o zaštiti djece bez pratnje

Konferencija o zaštiti djece bez pratnje

Zamjenica pravobraniteljice za djecu Ivana Buljan Ajelić sudjelovala je 20. studenoga 2020. na konferenciji “Aktualnosti u području djece bez pratnje”, u organizaciji Hrvatskog pravnog centra i UNHCR-a, te je održala izlaganje “Prikaz stanja djece bez pratnje u Republici Hrvatskoj”. U svojem izlaganju dala je kratki prikaz problema s kojima se susreću djeca bez pratnje po dolasku u Hrvatsku, kao što je neodgovarajući smještaj, nedostatak edukacija za stručnjake koji rade s djecom bez pratnje – o specifičnim potrebama ove osobito ranjive skupine, te razne teškoće vezano uz skrbničku zaštitu.

Na konferenciji su sudjelovali predstavnici Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, zatim ravnatelji i djelatnici Prihvatnih stanica i domova za djecu s poremećajima u ponašanju u koje se smještaju djeca bez pratnje, predstavnici UNHCR-a i Hrvatskog crvenog križa te drugih tijela i organizacija koje rade s djecom bez pratnje.

Osim već spomenutih problema s kojima se susreću djeca bez pratnje, raspravljalo se i o planiranom dolasku i prihvatu u Hrvatskoj za djecu bez pratnje iz Grčkog kampa Moria.