Konferencija “Nasilje ostavlja tragove”

Konferencija “Nasilje ostavlja tragove”

Nasilje ostavlja tragoveCentar za mirovne studije predstavio je na konferenciji “Nasilje ostavlja tragove”, održanoj 23. ožujka 2015. U Zagrebu,  rezultate svojeg dvogodišnjeg projekta “Nasilje ostavlja tragove, zvoni za nenasilje”, koji je proveo u suradnji s 18 škola i civilnim udrugama. Konferencija je relevantne dionike u prevenciji nasilja: ministarstva, javnu upravu, škole i udruge, a jedno od uvodnih izlaganja održala je i pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić.

 

Osim predstavljanja preventivnih pristupa i programa koji se provode, razgovaralo se i o potrebnim koracima, mjerama i nužnoj suradnji kako bi prevencija bila uspješnija i obuhvatnija. Poseban dio konferencije bio je posvećen školama te njihovom radu na prevenciji. Kao primjer uspješne škole predstavljena je OŠ “Milan Brozović” iz Kastva koja je razvila svoje preventivne programe i predstavila publikaciju “Mali miritelji”.

Osim važnosti preventivnih programa, istaknuta i nužnost ulaganja u informiranje učenika, nastavnika, roditelja te povezivanja civilnog društva s odgojno-obrazovnim sustavom i aktivnijeg uključivanja u lokalnu zajednicu, aktivizam i volontiranje. Naglašena je i važnost uvođenja Građanskog odgoja i obrazovanja, kao alata u prevenciji nasilja i osnaživanju mladih kao ravnopravnih sudionika u društvu, ali i jačanja školskih vijeća učenika.

Unatoč brojnim primjerima dobre prakse kvalitetnim preventivni sadržaji nisu jednako dostupni djeci u cijeloj Hrvatskoj. Uloga institucija zato je ključna te treba podizati i njihove kapacitete i kvalitetu rada, kao i suradnju sa drugim važnim dionicima.

Raspravljalo se i o odgovornosti za odgoj djece i mladih te zaključilo da je ona podijeljena između roditelja i sustava. – Roditelji su pozvani da odgajaju djecu, no dužnost je institucija i države da osiguraju provođenje Konvencije o pravima djeteta – istaknula je pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić.

Više o konferenciji pročitajte ovdje.