Konferencija “Pučki pravobranitelj kao središnje tijelo za suzbijanje diskriminacije”.

Konferencija “Pučki pravobranitelj kao središnje tijelo za suzbijanje diskriminacije”.

diskriminacija_1U povodu stupanja na snagu Zakona o suzbijanju diskriminacije, u organizaciji Ureda pučkog pravobranitelja, uz potporu UN-ovog Programa za razvoj UNDP-a, 26. siječnja 2009. održana je konferencija “Pučki pravobranitelj kao središnje tijelo za suzbijanje diskriminacije”. Na konferenciji je o ulozi Ureda pravobraniteljice za djecu u odnosu na primjenu Zakona, kao i o suradnji s pučkim pravobraniteljem, izlagala Mila Jelavić.

Cilj je konferencije bio obilježiti početak primjene Zakona o suzbijanju diskriminacije, koji  je stupio na snagu 1. siječnja ove godine te, kroz predavanja stručnjaka i raspravu, označiti početak suradnje državnih i nevladinih institucija u njegovoj provedbi.

U uvodnom dijelu govorili su pučki pravobranitelj Jurica Malčić, izvršna direktorica Equineta (Europske mreže tijela za suzbijanje diskriminacije) Anne Gaspard, voditelj Ureda OESS-a u Hrvatskoj Jorge Fuentes, voditelj izaslanstva Europske komisije u Hrvatskoj Vincent Degert, stalni predstavnik UNDP-a u Hrvatskoj Yuri Afanasiev te potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor. Na konferenciji je sudjelovala i savjetnica pravobraniteljice za djecu Tanja Opačak.

Pučki pravobranitelj je upozorio kako je Hrvatska i prije donošenja Zakona imala antidiskriminacijsko zakonodavstvo, ali da, unatoč tomu, pravna zaštita nije bila dovoljno učinkovita, a vrlo je malo slučajeva dobilo sudski epilog. Istaknuo je pritom da će uspjeh u suzbijanju diskriminacije uvelike ovisiti i o poboljšanju ažurnosti i učinkovitosti sudova. Naglasio je da je zakon dokaz političke volje za obračun s brojnim pojavama diskriminacije, kojih u nas ne manjka. Pozvao je građane da se s pritužbama jave njegovu uredu radi stručne pomoći i dodao da je od stupanja Zakona na snagu povećan njihov broj.
Konferencija označava i početak medijske kampanje kojom se želi istaknuti važnost borbe protiv diskriminacije, posebno u drugoj polovici godine, kad započinje program Progress project, koji financira Europska zajednica. To će biti edukativne radionice na kojima će se, uz građane, o problemu diskriminacije educirati suci, odvjetnici, novinari, udruge, socijalni partneri, vjerske zajednice i tijela lokalne i područne samouprave.
Mišljenje je svih sudionika kako primjena Zakona o suzbijanju diskriminacije predstavlja veliki korak u zaštiti ljudskih prava u Hrvatskoj.