Konferencija u Osijeku “Teškoća nije prepreka”

Konferencija u Osijeku “Teškoća nije prepreka”

U organizaciji Regionalnog centra kompetentnosti Ugostiteljsko turističke škole u Osijeku, na Fakultetu za odgojno-obrazovne znanosti u Osijeku je 23. ožujka 2022. održana konferencija pod nazivom “Teškoća nije prepreka do radnog mjesta ili nastavka školovanja”. Konferencija je namijenjena nastavnicima i stručnjacima u stručnim službama škola koji rade s učenicima s teškoćama u razvoju i njihovim roditeljima. Održana je u sklopu horizontalnih aktivnosti projekta VIRTUS – Uspostava infrastrukture regionalnih centara kompetentnosti, koji je sufinancirala EU sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj. Tema konferencije bila je “Osposobljavanje učenika s teškoćama u razvoju da budu sretni srednjoškolci koji će poslije biti dobri zaposlenici i samostalni ljudi”, a govorila je o izazovima u strukovnom obrazovanju učenika s teškoćama u razvoju, s naglaskom na obrazovanje učenika u ugostiteljstvu i turizmu.

Nakon pozdravne riječi ravnatelja Ugostiteljsko turističke škole u Osijeku dr. sc. Andreja Kristeka, izlaganja su održali: doc. dr. sc. Ksenija Romstein s Fakulteta za odgojno-obrazovne znanosti u Osijeku, rukovoditeljica Odsjeka za profesionalno usmjeravanje i obrazovanje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, područna služba Osijek Katarina Katulić, psihologinja Ugostiteljsko turističke škole u Osijeku Tanja Kelava, te voditeljica Međužupanijskog stručnog vijeća za učenike s teškoćama u razvoju i nastavnica u Srednjoj strukovnoj školi u Vinkovcima Eva Jurčić. Izlagači iz sustava odgoja i obrazovanja su tijekom konferencije predočili modele obrazovanja, probleme s kojima se susreću učenici i nastavnici, načine njihovog rješavanja te primjere dobre prakse. Bilo je riječi i o zakonskim okvirima, preporukama i procedurama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Ureda za školstvo Osječko-baranjske županije, koji pomažu učenicima i roditeljima prilikom izbora odgovarajućeg zanimanja koje će učeniku omogućiti zapošljavanje i samostalnost.

U panel raspravi koja je održana nakon predavanja, sudjelovali su također stručnjaci iz sustava zdravstva, odgoja i obrazovanja, znanstvenici s fakulteta te djelatnici sektora zapošljavanja. Rasprava je imala zajednički cilj – pridonijeti uspješnom završetku školovanja učenika s teškoćama u razvoju te njihovom zapošljavanju i osamostaljivanju. Kao predstavnica Ureda pravobraniteljice za djecu konferenciju je pratila savjetnica Sanja Vladović.