Konferencija u Stockholmu: Kako pomoći djeci čiji su roditelji u zatvoru

Konferencija u Stockholmu: Kako pomoći djeci čiji su roditelji u zatvoru

Maja DanijelaStocckhilmMeđunarodna organizacija Children of prisoners Europe (COPE) i civilna organizacija Bufff održale su 21. svibnja 2015. u Stockholmu godišnju konferenciju pod nazivom “Podrška djeci čiji su roditelji u zatvoru i njihovim obiteljima – prava, mogućnosti i odgovornosti” (Supporting children with imprisoned parents and their families – rights, opportunities and responsibilities). Uz visoke goste i izlagače, poput premijerke Malte i predstavnice Ombudsmana za djecu Švedske, na konferenciji su sudjelovali predstavnici međunarodnih organizacija civilnog društva, državnih tijela, posebice zatvorskog sustava i policije iz mnogih zemalja, kao i predstavnice Ureda pravobraniteljice za djecu Republike Hrvatske, koji je član COPE-a.

Zamjenica  pravobraniteljice za djecu Maja Gabelica Šupljika i savjetnica Danijela Žagar prikazale su, u sekciji poster-prezentacije, devetogodišnji rad i aktivnosti pravobranitelja za djecu usmjerene pravima, potrebama i interesima djece čiji su roditelji u sukobu sa zakonom, integrativni pristup koji uključuje sve društvene, akademske i civilne dionike te procjenu njihovih reakcija na preporuke pravobraniteljice.

Na posteru pod naslovom “Pravobranitelj za djecu – zaštita, praćenje i promicanje prava djece čiji su roditelji u sukobu sa zakonom. Tko je odgovoran?“ prikazana je i suradnja pravobraniteljice s udrugom Roditelji u akciji (RODA) i njihov projekt: ma#me – Osnaživanje zatvorenica za roditeljsku ulogu i uključivanje na tržište rada.

Dan nakon konferencije, 23. svibnja, održana je opća skupština COPE mreže na kojoj su podnesena izvješća o aktivnostima tijekom 2014., izvješća  predsjednice i direktorice programa te druga izvješća. Definirano je i objavljeno da će se sljedeća konferencija Children of prisoners Europe i prateće manifestacije održati u Hrvatskoj od 20. do 22. svibnja 2016., u organizaciji Ureda pravobraniteljice za djecu.   

Održana je i radionica pod naslovom “Prije, za vrijeme i poslije” (Before, during and after) o ublažavanju rizika za odnos djeteta i roditelja u tri situacije: od uhićenja do osude, za vrijeme služenja kazne i pri povratku u zajednicu.

Uobičajeno je da treći dan godišnje konferencije COPE-a bude posvećen obilasku jednog zatvora u državi domaćinu. Ovaj put je to bio ženski zatvor Faringso u okolici Stockholma, gdje smo obišli prostor  u kojem se održavaju posjeti djece majkama te apartman u kojem djeca dulje vrijeme mogu boraviti s majkama.  U ovom zatvoru podršku zatvorenicama i njihovoj djeci pruža civilna udruga Bryggen (novoga imena Bufff) koja dovodi djecu majkama, priprema ih, organizira aktivnosti u zatvoru, podržava roditelje i skrbnike izvan zatvora. Obilazak je završio vrlo inspirativnim razgovorom sa zaposlenicama zatvora koje su pokazale izraziti senzibilitet za djecu zatvorenica i njihove potrebe.