Konferencija za sigurnu igru

Konferencija za sigurnu igru

Igraliste_maliU organizaciji Centra za kvalitetu i sigurnost u Zagrebu je 18. travnja 2012. održana II. konferencija za sigurnu igru, s međunarodnim sudjelovanjem. Udruga Centar za kvalitetu i sigurnost ovlašteni je predstavnik britanske organizacije za sigurnost Royal Society for the Prevention of Accidents (RoSPA) i osnivač Obrazovnog centra za prevenciju nesreća – ustanove za obrazovanje odraslih koja provodi programe stručnih usavršavanja za upravljanje igralištima i za provođenje rutinskih pregleda dječjih igrališta i igraonica prema zahtjevima hrvatskih normi.

Na Konferenciji su kao izlagači sudjelovali: Marinko Kramarić, inspektor za dječja igrališta iz Centra za kvalitetu i sigurnost s temom “Prijedlog zakona o sigurnosti na područjima za igru”, Vesna Ferenčak Brodarić s temom “Važnost hrvatskih norma za sigurnost u području igre i sporta”, zamjenica gradonačelnika Grada Karlovca Marina Kolaković s temom “Opremanje dječjeg igrališta iz sredstava međunarodnih fondova”, voditeljica projekta Igraonice Kid’s jungle Ana Brezak s temom “Sustav sigurnosti u igraonicama – iskustvo iz prakse”, voditeljica sigurnosti i upravljanja kvalitetom i okolišem iz tvrtke Gumiimpex – GPR d.d. Darinka Jagić, s temom “Važnost i uloga sigurnosnih podloga na dječjim igralištima”, stručna savjetnica za sport iz Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba Tanja Ališić s temom “Sigurnost na sportskim igralištima i dvoranama u školama”, inspektor za dječja igrališta i predavač Roger Davis iz britanskog Royal Society for the Prevention of Accidents (RoSPA), s temom “Europska praksa u sigurnosti na sportsko-rekreativnim terenima” i inspektor za dječja igrališta Petar Kaić, s temom “Sigurnost na spravama za igru na vodenim površinama”.

Sudionici Konferencije posebno su istakli nužnost donošenja zakona kojima bi se definirali pojmovi, uvjeti i standardi za uređenje i održavanje područja namijenjenih dječjoj igri (igrališta za djecu na javnim površinama, u vrtićima, školama, trgovačkim centrima i slično, igraonica, rekreativno-sportskih igrališta, sprava za igru i zabavu na bazenima, obali i na vodenim površinama), odgovornosti vlasnika i nadzor nadležnih državnih tijela nad prostorima za dječju igru.

Konferencija je održana pod pokroviteljstvom i uz prisustvovanje predstavnika Ministarstva socijalne politike i mladih. Rad Konferencije pratila je savjetnica pravobraniteljice za djecu Mirna Slaviček.