Međunarodna konferencija o ravnopravnosti spolova, osnaživanju žena i zaštiti od nasilja

Međunarodna konferencija o ravnopravnosti spolova, osnaživanju žena i zaštiti od nasilja

U Novinarskom domu u Zagrebu 30. listopada 2019. održana je međunarodna konferencija o ravnopravnosti spolova i osnaživanju žena i djevojčica te o nasilju nad ženama i djecom. Cilj konferencije bio je približiti tu temu hrvatskoj javnosti kroz razmjenu iskustava domaćih i inozemnih stručnjaka te predstavljanjem primjera iz prakse drugih zemalja. Na skupu je izlaganje održala i zamjenica pravobraniteljice za djecu Ivana Buljan Ajelić. Sudionici skupa, stručnjaci, aktivisti i parlamentarni zastupnici upozorili su da je problem nasilja nad ženama eskalirao, a također su istaknuli potrebu da se žene osnaže za donošenje odluka u političkom, ekonomskom i javnom životu.

Saborski zastupnik i jedan od organizatora Bojan Glavašević istaknuo je kako će konferencija pružiti konkretne preporuke za djelovanje, a o raspravi te o zaključcima I preporukama, izvijestit će se  Vladu RH.

Na konferenciji je govorila koordinatorica programa za rodnu ravnopravnost za Tursku pri UN-u Meltem Ağduk, koja je istaknula problem učestalosti nasilja nad ženama u regiji istočne Europe i središnje Azije. Sve zemlje u regiji, uključujući i Hrvatsku, članice su Istanbulske konvencije. Ocijenila je da je provođenje te konvencije i prilagođavanje nacionalnih zakona najbolji put borbe protiv nasilja nad ženama u regiji.

Zamjenica pravobraniteljice za djecu Ivana Buljan Ajelić održala je izlaganje o zaštiti djece od nasilja te je istaknula kako svako djelo nasilja nad djetetom upućuje na to da smo zakazali kao društvo te da je odgovornost još veća ako se radi o počiniteljima koji su isto djeca. Naglasila je da  preduga suđenja, blage kazne, neodgovarajuća zaštita te nedovoljna podrška žrtvama šalju poruku da je takvo nasilje dopušteno i prihvatljivo, a ponekad možda i poželjno.

Ravnateljica Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj Mirjana Matešić osvrnula se na pitanje održivog rasta i razvoja, odnosno uloge koju žene imaju u tom procesu te je istaknula je kako statistika pokazuje da kada su žene u mogućnosti odlučivanja, pogotovo u poslovnom segmentu, one su u pravilu sklonije uvažavati načelo održivog razvoja.

Međunarodna konferencija organizirana je u suradnji s Europskim parlamentarnim forumom za seksualna i reproduktivna prava, Platformom za reproduktivna prava, Udrugom Pariter i udrugom U Dobroj Vjeri te Klubom zastupnika HSU-a, SNAGA-e, nezavisnih zastupnika i Nove Politike.