Međunarodni dan odgoja bez batina – nema opravdanog nasilja nad djecom!

Međunarodni dan odgoja bez batina – nema opravdanog nasilja nad djecom!

Na Međunarodni dan odgoja bez batina, koji se obilježava 30. travnja, važno je ponovno upozoriti na  štetnost fizičkog kažnjavanja o obratiti se svima koji se brinu o djeci i sudjeluju u odgoju djece.

Odbor za prava djeteta UN-a u svom Općem komentaru 8(2006) koji se odnosi na Konvenciju o pravima djeteta, definira tjelesno kažnjavanje kao postupak u kojem se tjelesnu silu koristi s namjerom da se djetetu prouzroči neki stupanj boli i nelagode, bez obzira koliko blagi bili.

U Hrvatskoj je već 22 godine u potpunosti zabranjeno tjelesno kažnjavanje djece. No, istraživanja pokazuju da neki roditelji, a nažalost čak i pojedini stručnjaci, i dalje ne vide ništa sporno u tjelesnom kažnjavanju djece, te misle da je ono nužno i prihvatljivo, a mnogi ni ne znaju da takvim postupanjem krše zakon. Unatoč zakonskoj zabrani, koja je Hrvatsku uvrstila među 62 države svijeta koje su zabranile svaki oblik tjelesnog kažnjavanja (podaci o tome su dostupni na https://endcorporalpunishment.org/ ), i dalje svjedočimo pojavnosti tjelesnog kažnjavanja kao ‘metodi discipliniranja’ djece.

Stoga je važno osvijestiti da i jedan jedini udarac roditelja predstavlja nasilje i kršenje dječjih prava, te da može duboko pogoditi dijete, ostaviti dugoročne posljedice i obilježiti njegovo odrastanje. Osim toga, tjelesno kažnjavanje djeteta od strane roditelja može postati naučeni obrazac ponašanja koji će djeca kao odrasli možda prenijeti na svoju djecu, odgajajući ih onako kako su njih odgajali – udarcima i nasiljem.

To nas kao društvo obvezuje na što učinkovitiju zaštitu djece od tjelesnog kažnjavanja, koje je štetno kao i svaki drugi oblik nasilja. Društvo koje želi poticati nenasilne metode odgoja u obitelji mora o tome govoriti u kampanjama i medijima te omogućiti roditeljima da se o njima informiraju i educiraju kroz sustav odgoja i obrazovanja te putem široko dostupnih savjetovališta. Zaštita djece od svih oblika nasilja obveza je cijelog društva i svih njegovih odraslih članova.

Zato apeliramo na sve koji uoče takvo nasilje u svojoj okolini da ne okreću glavu i ne šute o njemu. Prijava sumnje na nasilje nad djetetom ponekad doslovno može spasiti djetetov život. Učinimo sve što je u našoj moći da svakom djetetu bude omogućeno odrastanje bez batina!