Međunarodna konferencija o dječjim pravima u Ljubljani

Međunarodna konferencija o dječjim pravima u Ljubljani
ljubljana09_163U Ljubljani je 6. i 7. listopada 2009., u glavnoj dvorani Parlamenta, održana Međunarodna konferencije o dječjim pravima i zaštiti djece od nasilja, koju su, pod pokroviteljstvom predsjednika države, organizirali Ministarstvo vanjskih poslova, Pravobranitelj za ljudska prava Republike Slovenije i Slovenski parlament. Zamjenica hrvatske pravobraniteljice za djecu mr. sc. Maja Gabelica Šupljika sudjelovala je na konferenciji s izlaganjima “Dječja prava između ciljeva i postignuća”  (Goals and Achivemnents-Children’s Rights in between) i “Ranjive skupine djece – od prepoznavanja do zaštite” (Vulnerable Children – from Recognizing to Protection).

Radilo se u tri panela s temama: “Edukacija o dječjim pravima”, “Pravo na zaštitu od nasilja” i  “Aktivnosti Vijeća Europe i Vlade Republike Slovenije u području zaštite dječjih prava”.

Na konferenciji su, uz naglašeno medijsko praćenje i izvještavanje, izlagali najviši slovenski političari: predsjednik države, predsjednik Parlamenta, ministar vanjskih poslova, ministar obrazovanja i športa, ministrica unutarnjih poslova, ministar rada, obitelji  i socijalne skrbi, zastupnici parlamenta, djeca i mladi, Povjerenik za ljudska prava Vijeća Europe, slovenska pravobraniteljica za ljudska prava te stručnjaci i znanstvenici međunarodnih organizacija i civilnih udruga iz Slovenije, država Vijeća Europe i iz drugih međunarodnih organizacija poput UNICEF-a, OSCE i  mreže pravobranitelja za djecu.

Osim izražene političke podrške aktivnostima za zaštitu dječjih prava, na konferenciji je dojmljivo bilo sudjelovanje djece na različite načine: kao aktivnih članova voditeljstva panela, kao svojevrsnih evaluatora konferencije, kroz postavljanje pitanja, predstavljanje projekata u kojima su sudjelovali i svog viđenja tih aktivnosti, predstavljanje aktivnosti djece i mladih (dječji parlament i dječji forumi). Djeca su također prenijela važne poruke političarima, predstavnicima izvršne vlasti i drugim sudionicima konferencije.