Međunarodna konferencija “Istine o psihoterapiji”

Međunarodna konferencija “Istine o psihoterapiji”

PsihoterapeutiU organizaciji Saveza psihoterapijskih udruga Hrvatske, a pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, 29. i 30. listopada 2011. u Zagrebu je održana 1. međunarodna konferencija “Istine o psihoterapiji”.

 

Kako položaj psihoterapijske profesije i psihoterapeuta u Hrvatskoj još uvijek  nije reguliran zakonom, otvorena su brojna pitanja u ovom području djelovanja. Tko se može, a tko ne može baviti ovom profesijom, kakva je izobrazba potreba za pružanje psihoterapijskih usluga, što je psihoterapija uopće – samo su neka od pitanja na koja je Konferencija pokušala ukazati. Skup je ujedno bio i prigoda da stručnjaci – psihoterapeuti koji su različitih bazičnih profesija potpišu peticiju za žurno donošenje Zakona o psihoterapiji koji bi regulirao ovu problematiku.

U radu konferencije sudjelovali su i strani stručnjaci – psihoterapeuti koji su iznijeli svoja iskustva o statusu psihoterapijske djelatnosti u Europi, te stanju i trendovima u psihoterapiji.  Govorili su i o važnosti zakonske regulative i Europskog certifikata iz psihoterapije. Tako je ispred Europske asocijacije za psihoterapiju govorio njezin  tajnik Alfred Pritz, skupu se obratio i Tom Warnecke, dopredsjednik United Kingdom Council for Psychotherapy, Milena Karlinska – Nehrebecka, dopredsjednica Polish Federation for Psychotherapy te Martin Bertok, predstavnik Slovenske krovne organizacije za psihoterapiju. O hrvatskim iskustvima sa statusom psihoterapije i psihoterapeuta govorili su predstavnici SPUH-a Mijo Marić, Branko Petris i predsjednik Jadran Morović. O prijedlogu nacrta Zakona o psihoterapiji govorila je pravnica Hrvatske liječničke komore Tatjana Babić. U radu Konferencije sudjelovali su predstavnici svih psihoterapijskih pravaca u Hrvatskoj čiji su članovi okupljeni u SPUH-u. Posebno važna tema skupa bila je samopiomanje i identitet psihoterapeuta.

Tijekom drugog dana Konferencije, ugledni hrvatski psihoterapeuti raznih pravaca vodili su radionice za stručnjake, ali i građanstvo s ciljem predstavljanja svojih psihoterapijskih pristupa i načina na koje psihoterapija može pomoći u rješavanju problema sa sobom, s drugim osobama, u obiteljskim  i partnerskim odnosima, u odnosima s djecom. Bilo je govora i o novijim pristupima u Hrvatskoj kao što je psihoterapija kroz pokret i ples, tjelesna psihoterapija, psihodrama te terapija putem rada na snovima.

Skup je pratila i savjetnica pravobraniteljice za djecu Sanja Vladović.