Međunarodni dan borbe protiv homofobije

Međunarodni dan borbe protiv homofobije

okruglistol PRS 17052013Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije 17. svibnja, obilježava se diljem svijeta od  2004. godine, na inicijativu francuskih građana i građanki. Službeno obilježavanje ovog dana prihvatilo je desetak država u svijetu, te sve institucije Europske unije. U Republici Hrvatskoj  Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije službeno se obilježava od 2011., kad je to potvrdio Hrvatski sabor kao dio Nacionalne politike ravnopravnosti spolova.

 

U prigodi obilježavanja ovog dana u Zagrebu je organiziran Okrugli stol “Drugačije društvo je moguće: društveni položaj LGBT zajednice u Zagrebu”. Skup su organizirali Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova i LGBTQ organizacije civilnog društva.  O temi i problemima s kojima se susreću pripadnici ove zajednice, uz pravobraniteljicu Višnju Ljubičić i predstavnika Zagreb Pridea Marka Jurčića, govorili su prof. dr. sc. Renato Matić sa Hrvatskih studija, predstavnici studenata Filozofskog fakulteta u Zagrebu, predstavnik Trans AID Hrvatska, predstavnica Ženske sobe Zagreb te studentice Pravnog fakulteta u Zagrebu koje su prikazale rezultate svog istraživanja “Razvoj zaštite prava homoseksualnih osoba: komparativni prikaz i istraživanja”.

Nakon uvodnih izlaganja uslijedila je rasprava u kojoj je, među ostalima, sudjelovala i pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić. (Foto:www.prs.hr)