Međunarodni dan obitelji u Obiteljskom centru Grada Zagreba

Međunarodni dan obitelji u Obiteljskom centru Grada Zagreba

Kako_postici_skladne_odnoseU povodu Međunarodnog dana obitelji 15. svibnja, u Obiteljskom centru Grada Zagreba održan je Okrugli stol “Utjecaj partnerskih odnosa na funkcioniranje obitelji” te je predstavljena brošura “Kako postići skladne partnerske odnose – utjecaj partnerstva na obiteljsku dinamiku”, autora prof. dr. sc. Josipa Obradovića, Dubravke Svilar Blažinić i Damira Lukinca.

Sudionike je pozdravila ravnateljica Obiteljskog centra Ljerka Lacković te im predstavila rad te instiucije. O ulozi obiteljskih centara u sustavu socijalne skrbi govorila je pomoćnica ministrice socijalne politike i mladih Jasna Čurković Kelava, koja je najavila njihovo osnaživanje te otvaranje obiteljskih centara za područje Brodsko-posavske i Zagrebačke županije. Josip Obradović i Dubravka Svilar Blažinić predstavili su rezultate istraživanja Instituta “Ivo Pilar”, ostvarenog uz sudjelovanje Obiteljskog centra Grada Zagreba, pod nazivom “Što razlikuje zadovoljne od partnera koji traže pomoć”. Dr. sc. Irena Bezić govorila je o IMAGO terapiji partnerskih odnosa, očekivanjima klijenata i efektima terapije. Božena Razlog, socijalna radnica iz Centra za socijalnu skrb Zagreb iznijela je iskustva rada u području partnerskih odnosa, kroz izlaganje “Partnerstvo u ogledalu centra za socijalnu skrb”.

Kroz raspravu je istaknuta potreba postojanja odgovarajućih mjesta (savjetovališta, ustanova, institucija) i dovoljnog broja stručnjaka koji partnerima, koji su zainteresirani i motivirani za rad na partnerskom odnosu, mogu pružiti stručnu pomoć, što predstavlja potencijalnu dobit ne samo za partnere, već i za cijelu obitelj, poglavito njihovu djecu. Raspravljalo se i o potrebi podrške i pomoći mladim ljudima na početku zajedničkog života u izgradnji i osnaživanju njihovog odnosa. Skup su pratile savjetnice pravobraniteljice za djecu Lidija Petrović i Davorka Osmak Franjić.