Međunarodni dan osoba s invaliditetom 3. prosinca

Međunarodni dan osoba s invaliditetom 3. prosinca

POSI FAH-Hc030039Ovogodišnji  Međunarodni dan osoba s invaliditetom, 3. prosinca 2012., obilježen je pod motom “Uklanjanjem prepreka do stvaranja inkluzivnog društva pristupačnog svima”. Radi podizanja razine svijesti o svakodnevnim preprekama s kojima se susreću osobe s invaliditetom pravobraniteljica za osobe s invaliditetom u suradnji s Uredom Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) i predstavnicima osoba s invaliditetom različitih oštećenja organizirala je u Hrvatskom saboru druženje saborskih dužnosnika i zastupnika, predstavnika pravobraniteljskih ureda i drugih institucija te medija s osobama s invaliditetom i njihovim asistentima.

 

Ovo događanje odvijalo se pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke. U druženju s osobama s invaliditetom te predstavnicima pojedinih udruga za osobe s invaliditetom moglo se iskušati kako svladati prepreke s kojima se u svakodnevnom životu susreću osobe s invaliditetom. Moglo se isprobati kako se kretati uz pomoć invalidskih kolica, štapa za kretanje slijepih ili psa vodiča, kako ući u automobil, kako komunicirati ako ne čujete, kako razumjeti Ustav ako ste osoba s intelektualnim teškoćama te kako vas doživljava okolina ako imate psiho-socijalne teškoće. Sudionici su se tako mogli približiti svijetu osobe s invaliditetom, biti bliže razumijevanju njegove perspektive i nakratko isprobati kako je „biti u njegovim cipelama“.

Druženju su prisustvovale pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić i njezine zamjenice Maja Gabelica Šupljika i Ester Radmilo.