Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

MineDana 4. travnja obilježava se  Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina. Obilježavanje ovog dana u Hrvatskoj ima za cilj podizanje razine svijesti o opasnostima od mina te pružanje potpore protuminskom djelovanju. Središnji događaji u sklopu obilježavanja 4. travnja održani su u Zagrebu i Drnišu, a sudionicima u Zagrebu pridružila se i pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić.

 

Akciju su organizirali Ured Vlade RH za razminiranje i Hrvatski centar za razminiranje, a mjesto održavanja akcije posjetile su brojne osobe iz političkog i javnog života, kao što su Predsjednik RH, Predsjednik Vlade RH i mnogi drugi.

Na trgu Petra Preradovića u Zagrebu izložen je stroj koji služi za uništavanje mina te promotivni materijali o aktivnostima koje se provode kako bi se što veće područje očistilo od mina. Prema podacima iz predočenih materijala proizlazi da se 680 četvornih kilometara teritorija Hrvatske još uvijek tretira kao minski sumnjivo područje, 95 gradova i općina zagađeno je minama, a od 1991. godine do danas od mina je stradalo 1975 osoba, od toga 509 smrtno. Od 2006. godine od mina nije stradalo ni jedno dijete, rezultat je to, kako navode odgovorni iz Centra za razminiranje, njihovih preventivnih aktivnosti u kojima se djecu upoznaje s opasnostima od mina i neprestano upozorava na nužnost poštovanja oznaka na područjima koja još nisu očišćena od mina.

U razgovoru s ravnateljem Hrvatskog centra za razminiranje pravobraniteljica Mila Jelavić ukazala je na važnost davanja prioriteta čišćenju od mina svih prostora u blizini škola i drugih objekata gdje borave ili prolaze djeca.